BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

GORAŽDE Usvojena deklaracija kojom se podržava donošenje novog zakona o pripadnosti prihoda u FBiH

Održana tematska sjednica Skupštine BPK Goražde

Al. B.

19.7.2016

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je održala nastavak 1. tematske sjednice na kojoj je razmatrano pitanje raspodjele javnih prihoda u FBiH u kontekstu donošenja novog Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH.

S obzirom na to da današnjoj sjednici nisu prisustvovali predstavnici insitutucija FBiH, čije prisustvo je s obzirom na temu sjednice bilo relevantno, poslanik Salko Obhođaš (A-SDA) je predložio da se sjednica odgodi do novog termina u kojem bi pozvani predstavnici mogli prisustvovati ovoj sjednici.

Uz obrazloženje da je Skupština nakon donošenja odluke o prekidu započete tematske sjednice uputila poziv svim relavantnim subjektima da učestvuju u njenom nastavku, kao i da je u toku sezona godišnjih odmora, predsjedavajuća Skupštine BPK-a Goražde Aida Obuća je predložila da se sjednica održi, kako bi Skupština zauzela stav o ovom važnom pitanju.

U raspravi na današnjoj sjednici, uz poslanike u Skupštini, učestvovali su i zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH s područja BPK-a Goražde Salem Halilović (SBiH), Mesud Borović (SDA) i Dževad Adžem (DF) koji su informisali Skupštinu o trenutnim aktivnostima u Parlamentu FBiH kad je u pitanju donošenje novog Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, kao i o inicijativama koje su oni sami podnijeli, a koje bi trebale osigurati povoljniju raspodjelu javnih prihoda za BPK Goražde.

Uzimajući u obzir Uputstvo federalne ministrice finansija o raspodjeli javnih prihoda za 2016. godinu, kao i naznake o novim kriterijima za raspodjelu javnih prihoda, poslanici u Skupštini BPK-a su ocijenili da je trenutna raspodjela javnih prihoda izuzetno nepovoljna za BPK Goražde, te se složili u stavu da novi zakon treba biti po mjeri svih kantona u FBiH i da treba osigurati njihovo samostalno i nezavisno funkcionisanje.

Prije glasanja o deklaraciji Skupštine BPK-a Goražde u kontekstu donošenja novog Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, poslanik Emir Frašto (SDP) predložio je da Skupština, umjesto deklaracije, usvoji rezoluciju, što nije prihvaćeno.

Po završetku rasprave, Skupština je usvojila Deklaraciju kojom je iskazala svoj politički stav u vezi s donošenjem pomenutog zakona.

Deklaracijom je podržana inicijativa za donošenje novog Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH uz potpuno uvažavanje člana III tačka 3. Ustava FBiH, kojim je utvrđeno da će u vršenju svojih nadležnosti, kada se radi o zakonima i drugim propisima koji su obavezujući na području cijele Federacije, federalna vlast postupati uzimajući u obzir kantonalne nadležnosti, te različite situacije u pojedinim kantonima.

U Deklaraciji je takođe istaknut zahtjev da se novom raspodjelom omogući da svi kantoni mogu finansirati osnovne ustavne nadležnosti, te da se uz postojeće demografske i geografske kriterije o raspodjeli javnih prihoda u obziro uzmu i drugi kriteriji koji će omogućiti ravnomjernu i ravnopravnu raspodjelu javnih prihoda u Federaciji.

Na prijedlog poslanika Nihada Ćulova (SBB) Skupština je usvojila i dva zaključka koji su predloženi na današnjem zajedničkom sastanku Kluba stranaka koje čine parlamentarnu većinu u Skupštini BPK-a.

Radi se o zaključcima kojima je dato zaduženje Vladi BPK-a Goražde da na osnovu rezultata popisa stanovništva pokrene aktivnosti na definisanju plana  aktivnosti koji će obezbijediti nova zapošljavanja i razvoj privrede što bi utjecalo na ostanak stanovništva na ovim prostorima, kao i da što hitnije formira projektne timove BPK-a Goražde koji će pratiti javne pozive domaćih i međunarodnih fondova i pripremati projekte kojima će aplicirati na ove pozive kako bi se na ovaj način povećala dostupna finansijska sredstva i omogućio brži razvoj BPK-a Goražde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.