BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Festival srednjovjekovlja u Goraždu

U povodu 827 godina od potpisivanja Povelje Kulina – bana

Al. B.

29.8.2016

U okviru Festivala srednjovjekovlja, koji se na godišnjicu potpisivanja Povelje Kulina – bana već tradicionalno održava u Goraždu, organizirana je posjeta nekropoli stećaka Goršić polje, koja je nedavno uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Na platou ispred Centra za kulturu nastupio je Vokalno instrumentalni sastav „Behar“ u društvu bosanskog viteza i princeze, koji su postali zaštitna lica manifestacije. Festival srednjovjekovlja, u organizaciji Udruženja „Kulturna baština BPK“, bit će nastavljen u ponedjeljak poezijom u Ljetnom kinu Centra za kulturu, te koncertom grupe „Zona isključenja“ sa srednjevjekovnom scenografijom.

- S Poveljom Kulina – bana s kraja 12. stoljeća Bosna na velika vrata ulazi u historiju i sve je veća i jača. Mi to pokušavamo istaći i u skladu sa svojim mogućnostima afirmisati takve vrijednosti. Ovo je treći Festival srednjovjekovlja i svaki put je on bogatiji i ranovrsniji – kazao nam je predsjednik Udruženja „Kulturna baština BPK“, Eldin Baljević.

baljevic

Eldin Baljević

U okviru Festivala srednjovjekovlja bila je planirana i svečana dodjela srednjevjekovnog topa „Bombard“, kojeg su članovi udruženja pronašli nedaleko od Ustikoline. Međutim, oruđe koje je korišteno u odbrani bosanske države muzej u osnivanju preuzeo je i prije zvanične primopredaje, pa su u „Kulturnoj baštini“ zbunjeni tim gestom.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.