Goraždani se oprostili od svog Srceta

Održana komemoracija i dženaza Safetu Garčeviću

Al. BAJRAMOVIĆ
14.09.2016 15:34

Stotine Goraždana oprostilo se od svog sugrađanina Safeta Garčevića Srceta, pjesnika i autora nekoliko dokumentarnih filmova o ratnom Goraždu. Brojni prijatelji prisustvovali su komemorativnom skupu u Velikoj sali Centra za kulturu, gdje su podijelili bol sa članovima porodice Garčević.

Od čovjeka koji je mnogo ostavio gradu u kojem nije rođen, ali ga je neizmjerno volio, oprostili su se načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović, Safetovi prijatelji Dževad Adžem i Slavko Klisura, dok su riječi zahvalnosti u ime porodice uputili Alen Selimović, te Safetovi sinovi Kenan i Dženan Garčević.

komemoracija1

Safet Garčević rođen je 1945. godine u Beranama, ali nakon očeve pogibije, sa majkom Devlom, četvoricom braće i tri sestre, nakon drugog svjetskog rata dolazi u Goražde. Osnovnu školu završio je u Goraždu, a Srednju medicinsku u Foči, nakon čega odlazi u Beč, na Kliniku za dječju hirurgiju.

Bez Goražda i svoje familije nije mogao dugo, pa po povratku otvara „Mangalu“, nekada poznati gradski kafić. Uvijek blag, prijatan, ispunjen ljubavlju prema ljudima, kroz život je dobio nadimak Srce. Pisao je i pjesme za najpoznatije interpretatore, poput Halida Bešlića, Hanke Paldum, Šabana Šaulića, a jednu od najpoznatijih njegovih pjesama „Dijana ljubavi“, snimio je Ferid Avdić.

Osvajao je brojne nagrade na festivalima širom Jugoslavije. Nakon početka agresije na Goražde pristupio je ARBiH, stihovima hrabreći saborce. Napisao je pjesme posvećene komandantima Zaimu Imamoviću i Abduselamu Sijerčiću Pelamu, a mnogi se i danas sjećaju i pjesme emitirane putem valova ratnog Radio Goražda „Sinovi Drine živjeće il' k'o heroji umrijeće“.

Garčević je pomagao i u spašavanju ranjenika, osnivanju Ratne bolnice i ambulante u školi na lijevoj obali Drine. Snimci koje je bilježio tokom rata postali su dio kasnije snimljenih filmova „Pamtiš li Goražde“ i „U okovima zla“. Dženaza namaz obavljena je ispred Sinanbegove džamije u Goraždu, a ukop na gradskom mezarju Kolijevke. 

NA VRH