BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Goražde: Jedinice Civilne zaštite pokazale spremnost za svaku situaciju

Počelo obilježavanje Dana oslobođenja Goražda

Al. B.

16.9.2016

Satom historije u svim osnovnim i srednjim školama u BPK Goražde, te sportskim takmičenjima na Gradskom stadionu koje se organiziraju u znak sjećanja na ratne Sportske igre Goraždanskog okruga, započeto je obilježavanje 18. septembra - Dana oslobođenja Goražda. 18. septembra 1992. godine okončana je protuofanziva jedinica ARBiH, započeta mjesec dana ranije, pa je razbijanjem agresorskih snaga na desnoj obali Drine oslobođen kompletan prostor Općine Goražde. Bila je to najveća pobjeda ARBiH u prvoj godini rata.

Dan Općine i BPK Goražde obilježen je i tematsko – pokaznom vježbom 14 jedinica iz sastava Općinskog štaba civilne zaštite. U vježbi je demonstrirano gašenje požara, spašavanje povrijeđenih sa visine, evakuacija povrijeđenih u saobraćajnoj nesreći, kao i potjera i hapšenje zatvorenika iz zatvora u Ustikolini uz pomoć čamaca, te vađenje neeksplodiranog ubojnog sredstva iz korita Drine.

U vježbi CZ učestvovale su Jedinica za podršku MUP-a BPK Goražde, Profesionalna vatrogasna jedinica, Crveni križ Goražde, Gorska služba spašavanja, uposleni u Domu zdravlja "Isak Samokovlija“, članovi Kajakaškog kluba "Buk“, Radioamaterskog kluba "Drina“, Jedinica za čistoću, te pojedinih preduzeća.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.