BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Goražde: Dan kada je mali grad velikog srca postao prvi oslobođeni grad u BiH

Nikad masovnije obilježavanje Dana oslobođenja grada heroja

Al. B.

18.9.2016

Svečanim postrojavanjem veterana 1. slavne višegradske, 1. rogatičke, 1., 31. i 43. drinske udarne brigade, pripadnika policije, te defileom ratnih zastava ovih jedinica koje su odbranile Goražde, u gradu na Drini obilježen je 18. septembar – Dan općine i BPK Goražde. Brojne delegacije položile su cvijeće na spomen-obilježje Goražde – grad heroj svojim braniocima, a najmasovnijem obilježavanju godišnjice okončanja operacija "Krug" i "Drina", kojima je od 16. avgusta do 18. septembra 1992. godine oslobođena kompletna teritorija Općine Goražde, prisustvovale su stotine građana i učesnika bitaka.

- Danas smo sretni jer smo svoji na svome, ali i tužni jer Goražde je dalo veliki broj šehida. Kada su svjetski mediji prenosili vijesti o teškom stanju oko Sarajeva, tuzle, Bihaća i na drugim ratištima kao grom iz vedra neba stigla je vijest o jednom malom gradu velikog srca koji je postao prvi oslobođeni grad u BiH – kazao je Derviš Hadžić Dedo, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja BPK Goražde.

Od 4. maja Goražde je bilo na direktnom nišanu snajpera i artiljerijskog oruđa sa okolnih brda, a do dana oslobađanja grada u njemu je ubijeno 39, a ranjeno 126 djece. Ukupan broj ubijenih civila bio je mnogo veći.

- Danas samo prođemo kroz Rogaticu ili Foču. Da nije bilo heroja koji su ovdje i koji su dali svoje živote, danas bismo i kroz Goražde tako prolazili. Član Predsjedništva Mladen Ivanić kaže kako u ovoj zemlji danas može svašta. Ma ovdje neće biti ništa, jer mi to nećemo dati. Ja ne huškam na rat, on huška – poručio je Nedžib Bašić, ratni načelnik štaba 1. DUB.

Ratni komandant 1 rogatičke brigade Nedim Alagić Peda kazao je da je 18. septembar ne samo dan oslobođenja Goražda već i dan bitan za cijelu državu.

- Da se Goražde nije odbranilo i oslobodilo 1992 pitanje je bi li bilo današnje Bosne. Mnogo je krvi proliveno da bi danas mi bili ovdje. Izginula je naša mladost. Svako dijete koje je preživjelo rat u Goraždu bilo je heroj. Svaki dan je nekome dženaza, odlaze oni koji su branili Bosnu, ali me raduje kad vidim omladinu koja završava škole, koja voli svoj grad i koja će se boriti za njega. Nadam se da će mladi ljudi preuzeti ovaj grad, boriti se da u njemu bude bolje i čuvati da se 92. nikad ne ponovi – istakao je Alagić.

Čestitke postrojenim veteranima i građanima uputili su i Abduselam Sijerčić, ratni komandant 31. DUB, Mesud Kumro iz Udruženja veterana policije regije Goražde, ministar za boračka pitanja BPK Šemso Muslić (SBB) i premijer BPK Goražde Emir Oković (SDA).

Ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević (SDA) poručio je da je svijet dao prećutnu saglasnost agresorima da završe sa BiH i Bošnjacima, ali uz veliko srce bosanskih patriota to se nije dogodilo.

- Odbranjena je država BiH, njen narod i njene vrijednosti, jer smo pripadali antifašističkoj, odbrambenoj, osbodilačkoj ARBiH koja je branila sve građane koji su voljeli državu BiH. Pripadali smo Armiji koja se nije svetila, koja nije činila genocid, koja nije rušila tuđe bogomolje, jer to je bila jedna od prvih naredbi našeg vrhovnog komandanta Alije Izetbegovića. Danas naša domovine ide ka evropskim integracijama i NATO-u, a stolica BiH je u UN-u, Briselu, Vašingtonu, Istanbulu, Rijadu i na svakom mjestu traže prevodioca za naš bosanski jezik. To je pobjeda ove generacije – istakao je Bukvarević.

Na svečanoj akademiji i sjednici Skupštine BPK Goražde premijerno je prikazan dokumentarni film „20 godina BPK Goražde“, autora Muhameda Bajrovića, te po prvi put dodijeljena kantonalna priznanja. Titulu počasnog građanina Goražda dobio je prim. dr Alija Begović, komandant Ratne bolnice Goražde, „Plaketa BPK Goražde“ dodijeljena je goraždanskom privredniku Redžu Bektu, dok su plakete „Bosanskopodrinjski štit“ uručene predstavnicima svih ratnih brigada ARBiH i MUP-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.