BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Goražde: Otvorena 13. manifestacija "Dani jabuke"

U Sportskoj dvorani "Mirsad Hurić"

Al. B.

13.10.2016

Tradicionalna manifestacija „Dani jabuke“, koja se u Goraždu organizira već 13. put, u Sportskoj dvorani „Mirsad Hurić“ okupila je oko 80 izlagača iz BiH i zemalja regiona. U izložbenom prostoru oni su predstavili tradicionalne poljoprivredne i druge proizvode, ali i usluge manje ili više vezane za ovu vrstu proizvodnje.

- Brojni izlagači iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Hrvatske, kao i učenici poljoprivrednih škola iz ovih država dali su ovoj manifestaciji internacionalnu dimenziju – kazao je Mirsad Hubanić, predsjednik Upravnog odbora udruženja "Dani jabuke".

adnan-jusufovic

Adnan Jusufović

Jakup Gabela iz Ustikoline jedan je od malih proizvođača tradicionalnih bosanskih proizvoda, poput bestilja, slatka od guljenih šljiva, pekmeza, sokova. – Radim godinu dana, od proljeća do oktobra, ali sve prodam. Ne samo u Goraždu već idem i u Sarajevo. Proizvedem po 300 kilograma graha i sve prodam – kaže Jakup.

Iako je posvećena jabuci, na manifestaciji je malo proizvođača ovog voća. Prema riječima direktorice „Agropodrinja“, firme koja na periferiji Goražda posjeduje voćnjak, tome su krive vlasti koje 20 godina nakon rata nisu donijele strategiju razvoja poljoprivrede.

- Sajam jabuke je nastao u našoj kancelariji i naša proizvodnja konzumne jabuke živi koliko i ovaj sajam. Naša je želja bila da se to proširi i da budemo jedan od izvoznih brendova, ali proizvodnja jabuke ovdje nije omasovljena i za to najviše krivim vlasti koje nisu imale sluha. Ne može se odozdo kretati, država mora imati strategiju i to je smetnja da se više radi i da se poljoprivreda i voćarstvo razviju. Ove godine nema ni podsticaja za domaću proizvodnju i to je neoprostiva greška, jer svi imaju puna usta hvale kad je domaća proizvodnja u pitanju - - ističe Džaka.

nasiha-dzaka

Nasiha Džaka

- Država treba da pomogne, narodski rečeno, raji. Da se podignu plastenici. Posredstvom Luteranskog saveza, dok su ovdje bili Šveđani, Holanđani, mi smo mnogo toga donirali, ali to je sada prošlost i sad je na ovoj državi da tim ljudima pomogne - kaže Adnan Jusufović, uposlen u firmi „Plant“ iz Tuzle, koja se bavi proizvodnjom sadnog materijala.

Uz sve prepreke koje pred njih postavlja tržište domaći proizvođači moraju se boriti i sa nekontroliranim uvozom, ali i radom na crno, kaže rukovodilac komercijalno - finansijske službe Voćnog rasadnika iz Srebrenika, Zuhdija Kujović.

- Poljoprivredna proizvodnja je sada u dosta lošem položaju zbog neorganizovanosti i nefunkcionisanja države, jer poljoprivreda ni u najrazvijenijim zemljama ne može opstati samostalno pošto je to niskoprofitna djelatnost. Uspijevamo opstati mada je jaka konkurencija iz okolnih zemalja, a u BiH sve više uzima maha proizvodnja na crno koja se toleriše i ne sankcioniše. Mora se urediti sistem - dodaje Kujović.

zuhdija-kujovic

Zuhdija Kujović

„Dani jabuke“ su sajam koji ne zaostaje za sličnim manifestacijama sa mnogo dužom tradicijom, smatra Pakeza Drkenda, prodekanica za naučno – istraživački rad Poljoprivredno – prehrambenog fakulteta u Sarajevu.

- Ono što ga čini specifičnim je da je posvećen jabuci, jednoj vrlo vrijednoj voćnoj kulturi. Stavljamo u fokus jabuku koju možemo proizvoditi, za razliku od vrsta koje se sada promoviraju a dolaze iz Južne Amerike i sa različitih meridijana. Goražde ima uslove i tradiciju i pozivam građane da se vrate uzgoju jabuke. Obilježavanje 100-godišnjice organiziranog voćarstva u Goraždu moto je ove manifestacije. 1906. u Goraždu je napravljen je prvi rasadnik voća u BiH - ističe Drkenda.

pakeza-drkenda

Pakeza Drkenda

U okviru „Dana jabuke“ bit će organiziran i kviz za učenike poljoprivrednih škola iz BiH i zemalja regiona, kao i naučni skupovi i predavanja. Podršku organizaciji pružili su Ministarstvo privrede BPK Goražde, općine iz BPK, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te druge institucije, organizacije i preduzeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.