BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Manifestacija "Dani jabuke": Susret delegacija Priboja i Goražda

Prezentirane pogodnosti Slobodne zone u dijelu nekadašnjeg FAP-a

Al. B.

14.10.2016

Delegacija srbijanske Općine Priboj posjetila je Goražde, gdje se susrela sa predstavnicima općinskih vlasti, te Ministarstva privrede, Privredne komore BPK i njenih članica i Udruženja poslodavaca. Na štandu postavljenom u izložbenom prostoru privredne manifestacije „Dani jabuke“, predstavljene su inicijative koje će, kako tvrde učesnici sastanka, dovesti do privrednog povezivanja Goražda i Priboja.

sastanak-na-manifestaciji-dani-jabuke

Sastanak na manifestaciji "Dani jabuke"

- Promovisali smo privredne kapacitete opštine Priboj, ali i potrebu uspostavljanje šire saradnje na raznim poljima, prije svega u oblasti privrede, turizma i kulture. U fokusu svega je naša slobodna zona, koja je unazad pola godine formirana u pogonu Preseraj Fabrike automobila Priboj. Uspostavili smo režim slobodne zone na 27 hektara površine i želimo pozvati privrednike iz Goražda da uspostavimo saradnju. To je dio sistema od 14 slobodnih zona u Srbiji u kojima ne postoje poreska opterećenja i po benefitnim stopama možete se baviti uvozom i izvozom. Investitor, dakle, ima carinske i poreske olakšice. Opština Priboj nudi povlastice u oblasti fiskalnih opterećenja. U opštinskom budžetu planirali smo 20 miliona dinara (oko 318.000 KM) za podsticaje novog zapošljavanja, posebno u proizvodnji i poljoprivredi. Za svako radno mjesto ide subvencija od 200.000 dinara (oko 3.180 KM), uz uslov da se zaposli najmanje deset radnika – kazao nam je predsjednik Skupštine općine Priboj Boris Mrdović.

U delegaciji Priboja bili su i Jasmin Hodžić, pomoćnik predsjednika općine za lokalni ekonomski razvoj, Miralem Gogalić, član Općinskog vijeća i Magdalena Prijović, šefica kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. Predstavljeni su i potencijali Pribojske banja, seoskog turizma, mogućnosti transporta željeznicom Tradicionalne međunarodne manifestacije „Limske večeri poezije“ i „Dani Danila Lazovića“.

boris-mrdovic

Boris Mrdović

- Priboj i Goražde dijele neke slične stari. To su gradovi multikulturalnosti, lijepog suživota i iz tog nekog istorijskog kontinuuma koji smo imali želimo da sarađujemo i dalje - ističe Mrdović.

Ministar privrede BPK Goražde, Meho Mašala, kazao nam je kako će ovaj susret sasvim sigurno rezultirati povezivanjem privreda Goražda i Priboja, odnosno BiH i Srbije.

- Mi smo svakako već bili u pripremi ovakvih prekograničnih projekata i identifikovali smo resurse koji se mogu iskoristiti. Jedan od njih je razvoj turizma. Ne sumnjam da će doći do konkretnih dogovora. Sasvim sigurno će se morati raditi i na kvalitetnijem cestovnom povezivanju, uvažavajući način finansiranja jedne i druge države, a prednost Priboja je da oni imaju željezničku vezu sa lukom Bar što nam je jako interesantno jer imamo izvozno orijentiranu privredu - dodaje Mašala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.