BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Zapuštena zelena površina u krugu "Potkovice" u Goraždu pretvorena u "Oazu mira"

Volonteri iz Goražda i Novog Goražda u projektu Udruženja žena "Priroda" iz Bratunca

Al. B.

31.10.2016

Zapuštena i skoro uništena zelena površina u krugu stambene zgrade "Potkovica" u Goraždu vraćena je u život zahvaljujući mladima iz Goražda i Novog Goražda. Na ovom mjestu njih je okupio projekat "Oaza mira", Udruženja žena "Priroda" iz Bratunca, koji za cilj ima unapređenje ekološke svijesti građana, ali i promociju mira, zbližavanja i zajedničkog života mladih u našoj zemlji.

img-6383

- Okupili smo se kako bismo zasadili nekoliko sadnica cvijeća i ukrasnog drveća i tako uljepšali našu okolinu. Ovo nije prva akcija u kojoj smo zajedno, ne samo sa Novim Goraždem, već i sa ostalim gradovima koji pripadaju RS. Nikad nam nije problem uraditi sve što treba, mladi su uvijek tolerantni, družimo se i zajedno gradimo našu budućnost i Bosnu - kaže Džejna Muhić, zamjenica koordinatora projekta "Oaza mira" u Goraždu.

Prema riječima Samire Drakovac, zamjenice načelnika Općine Goražde, ovaj projekat je veoma važan jer sa novim sadnicama cvijeća i drveća oplemenjuje gradove u kojima se realizira. Podršku volonterima, osim Općine, pružile su i firme "Agros" i "6. mart".

img-6357

Slična akcija organizirana je prije nekoliko dana i u Novom Goraždu, koje je također dobilo svoju "Oazu mira", a projekat se realizira i na području Bratunca, Srebrenice, Vlasenice i Kladnja.

- Pokazujemo kako tolerantnim dijalogom, mirom, pomirenejm i lijepim zasadima cvijeća možemo lijepo da živimo. Sve ovo što ostaje iza nas pokazuje koliko su neki mladi ljudi, različitih nacionalnosti, uložili svog truda i volonterskog rada i koliko su oni kroz različite aktivnosti doprinosili miru i boljem i sretnijem životu - ističe Željana Pjevalica, izvršna direktorica udruženja žena "Priroda".

img-6355

"Oaza mira" se realizira uz podršku projekta PRO-Budućnost (povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kojeg u BiH implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.