BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Položeno cvijeće na grob pjesnika koji je svojom pjesmom nadživio vrijeme

Goražde se sjeća Rada Jovanovića, jednog od najvećih tekstopisaca u bivšoj Jugoslaviji

Al. B.

23.12.2016

Predstavnici Centra za kulturu i Općine Goražde, zajedno sa njegovom suprugom Vukicom, položili su cvijeće na grob Rada Jovanovića, jednog od najpoznatijih tekstopisaca i kompozitora narodne muzike sa područja bivše Jugoslavije.

Čovjek koji je mnogo volio svoj grad i ljude s kojima je živio, iako mu neki tu dobrotu nisu uzvraćali, otišao je prije tri decenije.

Vijest o njegovoj tragičnoj smrti tugom je okovala Goražde, koje je svog pjesnika ispratilo uz zvuke njegovih stihova "Negdje u daljine pogled mi se gubi...", a svoj vječni smiraj partizan iz Druge proleterske, disident i zatočenik Golog otoka, žrtva tadašnjeg režima, narodni pjesnik, Goraždanin Rade Jovanović, pronašao je na Gradskom groblju Kolijevke.

rade-jovanovic

Rade Jovanović

- Danas se ovaj grad oprašta od svog pjesnika. Tuga je u svima nama. Kao da je grad u ovo vrijeme utihnuo. Ali dok god bude pjesme mi ćemo te čuvati od zaborava. Evo i danas, na tvojoj sahrani smo tužni, a pjevamo, jer si i ti pjevao cijelog svog života. I onda kad ti je najteže bilo. Svojom pjesmom ti si, dragi Rade, nadživio vrijeme - kazao je na njegovoj sahrani, 17. aprila 1986. godine, profesor Hajrudin Čaušević.

Rade Jovanović napisao je oko 500 narodnih pjesama, sevdalinki, koje će trajati vječno. „Jablani se povijaju“, „Negdje u daljine“, „Malenim sokakom ne prolazim više“, „Kad sretneš Hanku“, „Prođoh Bosnom kroz gradove“, „Šta se ovo Bosnom čuje“, „Ah, meraka u večeri rane“, „Kad u maju ruže procvetaju“, „Tebi, majko, misli lete“, „Svjetla moga grada“, samo su neke od njih.

Bosna, Goražde i rijeka Drina predstavljale su mu neiscrpnu inspiraciju, pa je neke od najljepših pjesama napisao u jednom dahu. Pjesmu „Često mlađan prošetam kraj Drine“ zapisao je na kutiji cigareta. Tako se zove i veče posvećeno Radu Jovanoviću, program kojeg večeras organizira goraždanski Centar za kulturu, tokom kojeg će interpretatori narodne muzike iz Goražda pjevati Radove pjesme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.