BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Goražde: Božićna misa u Župnom uredu "Sveti Dominik"

Božija ljubav je neizmjerna u svakome od nas<

Al. B.

25.12.2016

Božićnu misu za malobrojne vjernike sa područja Goražda predvodio je velečasni Franjo Tomić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije.

- Kako je danas Božić svakako da nisam propustio priliku i u Rogatici ponuditi vjernicima da imaju svetu misu. Bilo ih je samo troje. Sve su to stariji ljudi – kazao nam je Tomić.

misa-u-gorazdu

U Župnom uredu „Sveti Dominik“ u Goraždu 13 katolika prisustvovalo je misnom slavlju. Božić je jedna od rijetkih prilika kada su zajedno, pa i nakon mise skromnim druženjem podijele radost ovog velikog blagdana.

- Božić je danas vrlo značajan blagdan, dan kada je Bog u ljudskome tijelu objavio sebe čovjeku, radi čovjeka i njegovog spasenja. Božićna poruka svima nama je da ljubav Božija neizmjerna u svakome od nas, ali tu ljubav i mi smo pozvani da živimo svojim životom, u svojoj zajednici, u sredini u kojoj živimo – kazao je Tomić.

Katolici u Goraždu i ovaj blagdan dočekuju u nadi da će im lokalne vlasti konačno dozvoliti gradnju vjerskog objekta posvećenog Drinskim mučenicama, časnim sestrama stradalim u drugom svjetskom ratu. Prije pet godina okončan je proces njihove beatifikacije, na mjestu njihovog stradanja postavljena spomen ploča, ali bi izgradnja crkve bila mjesto za molitvu hodočasnika iz cijelog svijeta koji danas dolaze u Goražde.

franjo-tomic-2

- Ni Božić ni Nova godina nisu za to da bismo stavljali neki razdor, nego da nas više ujedinjuju. Vi ćete kititi jelku za Novu godinu, ja i za Božić i za Novu godinu. Na tu jelku vi ćete staviti silalice u različitim bojama. I ja ću. Zelena jelka simbol je života cijele godine, a sijalice, to ste vi i ja, u različitoj naravi i bojama. Svi skupa trebamo davati jednu cjelinu i ljepotu. Kao što sijalice daju jelki, haj'mo i mi davati našem gradu i našem svijetu - poručio je Tomić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.