BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Mjesto na kojem se Nove godine, ali i Bajrami i Božići, dočekuju uz pjesmu i zajedno

U Domu za stare u Goraždu Novu godinu dočekala BiH u malom

Al. B.

1.1.2017

Goraždanski Dom za stare i iznemogle osobe mjesto je koje je pod jedan krov okupilo ljude iz različitih bh gradova, različitih životnih puteva koji su se u poznim godinama njegovih stanara spojili u jednu tačku. 43 štićenika Novu godinu dočekalo je uz samo jednu želju, da bude dobrog zdravlja. Sve ostalo, kažu, manje je važno. Novogodišnje praznike provode skupa, onako kako su dočekali i Bajrame, Božiće, sve državne i vjerske praznike, a u posljednje vrijeme i rođendane na koje dođe i familija.

Sabaheta Džananović dočekala nas je svojom omiljenom pjesmom „Moj Prijedore“. Ova Rogatičanka slijepa je od rođenja, voli sevdalinku, a željela bi više knjiga na Brajevom pismu kako bi skratila vrijeme.

- Bila sam u Domu slijepih i bavila sam se Brajevim pismom. Time se razgovaram i voljela bih da imam tih knjiga i sada. Imamo ovdje televiziju, a meni je brat kupio i radio, samo što ga ja, otkako je umro, ne palim. A zapjevati volim ... ih – kaže Sabaheta.

Sabaheta se u Domu najviše druži sa Smiljom Mašić iz Čajniča.

– Sin i unuci često mi dođu. Ima nas dosta što smo zajedno, družimo se. I novu godinu dočekujem u finom društvu, nek zdravo djeca budu i eto – kaže Smilja.

Zahvaljujući komšiji Mehu Hrustemoviću, Vidosava Marković iz Hoćevine kod Čajniča prije mjesec dana smještena je u Dom. – Nikad mu ne mogu zaboraviti. Bolest me je slomila – dodaje Vidosava.

Rašid Džafić iz Višegrada živio je u kolektivnom centru u Nezucima, gdje je ostao nepokretan. Ima tumor na plućima.

– Da sam ostao dolje u baraci u kojoj sam živio sigurno bih umro, a da niko ne bi ni znao. Nisam imao ni za hranu. Ovdje mi je sve što imam. Cijelom narodu želim prvo da su zdravi i da su sretni, od djeteta do najstarijega – kaže Džafić.

U domu je i Kemal Batlak iz Blagaja, pilot u penziji. Da leti poželio je dok je 1969., kroz prozor sobe u Dječijem domu u kojem je odrastao, gledao jedrilice. Završio je Vazduhoplovnu akademiju u Zadru, radio kao pilot u civilnoj avijaciji i instruktor letenja. Doživio je tri moždana udara.

Posjetama Centrima za socijalni rad u susjednim Općinama Dom u Goraždu uspio je povratiti povjerenje izgubljeno uglavnom zbog finansijskih problema, pa je u 2016. godini u ustanovu primljen rekordan broj novih korisnika.

- Novu godinu i korisnici, i uposleni, jer jedni bez drugih ne možemo funkcionisati, dočekuali smo u dobrom raspoloženju, a razlog je pozitivna 2016 godina. Zahvaljujući potpori Vlade BPK Goražde, na čelu sa premijerom Emirom Okovićem, nakon dugo vremena smo osjetili brigu o ovoj ustanovi, pa smo imali godinu u kojoj su svi uposleni redovno primali plaće i sa zadovoljstvom obavljali svoj posao – kazao nam je Vahid Kanlić, rukovodilac Socijalno - zdravstvene službe Doma.

- Hoće li 2017. godina biti bolja vidjećemo, ali ja znam šta želim od srca. Puno zdravlja našim korisnicima, sreće, radosti i uspjeha svim uposlenima – dodaje direktor Doma, Safet Bajrović.

Dom već nekoliko godina sarađuje sa Odsjekom socijalnog rada iz jednog od holandskih fakulteta čiji su studenti posjetili ustanovu i objavili knjigu „Svako ima svoju priču“, sa životnim pričama jednog broja korisnika. Knjiga počinje sa poslovicom „Kad stara osoba umre to je kao da je jedna biblioteka izgorjela do temelja“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.