BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Nove godine, Bajrame i Božiće dočekuju zajedno uz pjesmu

Praznična atmosfera i u Domu za stare osobe

Al. BAJRAMOVIĆ

2.1.2017

Goraždanski Dom za stare i iznemogle osobe mjesto je koje je pod jedan krov okupilo ljude iz različitih bh. gradova, životnih puteva koji su se u poznim godinama njegovih stanara spojili u jednu tačku.

Dođe familija

Četrdeset i tri štićenika Novu godinu dočekuje uz samo jednu želju, da bude dobrog zdravlja. Novogodišnje praznike dočekuju skupa, onako kako su dočekali i Bajrame, Božiće, sve državne i vjerske praznike, a u posljednje vrijeme i rođendane, na koje dođe i familija.

Sabaheta Džananović dočekala nas je svojom omiljenom pjesmom „Moj Prijedore“. Ova Rogatičanka slijepa je od rođenja, voli sevdalinku, a željela bi više knjiga na Brajevom pismu da bi skratila vrijeme.

- Bila sam u Domu slijepih i bavila sam se Brajevim pismom. Time se razgovaram i voljela bih da imam tih knjiga i sada. Imamo ovdje televiziju, a meni je brat kupio i radio, samo što ga ja, otkako je umro, ne palim. A zapjevati volim - kaže Džananović.

U Domu se najviše druži sa Smiljom Mašić iz Čajniča.

- Sin i unuci često mi dođu. Ima nas dosta što smo zajedno, družimo se. I Novu godinu dočekujem u finom društvu, neka zdravo djeca budu i eto - kaže Mašić.

Zahvaljujući komšiji Mehi Hrustemoviću, Vidosava Marković iz Hoćevine kod Čajniča prije mjesec smještena je u Dom.

- Nikad mu ne mogu zaboraviti. Bolest me slomila - dodaje Marković.

Rašid Džafić iz Višegrada živio je u kolektivnom centru u Nezucima, gdje je ostao nepokretan. Ima tumor na plućima.

- Da sam ostao dolje u baraci u kojoj sam živio, sigurno bih umro, a da niko ne bi ni znao. Nisam imao ni za hranu. Ovdje mi je sve što imam. Cijelom narodu želim prvo da su zdravi i da su sretni, od djeteta do najstarijega - kaže Džafić.

U Domu je i Kemal Batlak iz Blagaja, pilot u penziji. Da leti, poželio je dok je 1969. kroz prozor sobe u Dječijem domu u kojem je odrastao gledao jedrilice. Završio je Vazduhoplovnu akademiju u Zadru, radio kao pilot u civilnoj avijaciji i instruktor letenja. Doživio je tri moždana udara.

Vraćeno povjerenje

Posjetama centrima za socijalni rad u susjednim općinama Dom u Goraždu uspio je povratiti povjerenje izgubljeno uglavnom zbog finansijskih problema, pa je u 2016. godini u ustanovu primljen rekordan broj novih korisnika.

- Hoće li 2017. biti bolja, vidjet ćemo, ali ja znam šta želim od srca. Puno zdravlja našim korisnicima, sreće, radosti i uspjeha svim uposlenima - kaže direktor Doma Safet Bajrović.

Briga o ustanovi

- Novu godinu i korisnici i uposleni, jer jedni bez drugih ne možemo funkcionirati, dočekujemo u dobrom raspoloženju, a razlog je pozitivna 2016. Zahvaljujući potpori Vlade BPK Goražde, s premijerom Emirom Okovićem na čelu, nakon dugo vremena smo osjetili brigu o ovoj ustanovi, pa smo imali godinu u kojoj su svi uposleni redovno primali plaće i sa zadovoljstvom obavljali svoj posao - kazao nam je Vahid Kanlić, rukovodilac Socijalno-zdravstvene službe Doma.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.