BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Goražde: Radna mjesta na određeno vrijeme za 24 mladih, sredstva čekaju za još 17 nezaposlenih

Program vrijedan 300.000 KM namijenjen upošljavanju djece šehida i poginulih boraca

Al. B.

2.1.2017

Prva radna mjesta u novoj 2017. godini u Goraždu su otvorena za djecu šehida i poginulih boraca. Kroz program sufinansiranja zapošljavanja Službe za zapošljavanje BPK Goražde posao na period od godinu dana dobilo 24 mladih sa evidencije nezaposlenih.

Program, čija je vrijednost 300.000 KM, se realizira na inicijativu Vlade BPK Goražde, koja je za provedbu ovog programa izdvojila 100.000 KM, dok je Federalni zavod za zapošljavanje odobrio 200.000 KM.

Programom je predviđeno sufinansiranje dijela troškova obaveznih doprinosa ili dijela neto plaće, koji će refundirati Služba, u iznosu od 800 KM mjesečno za osobe sa završenom visokom i višom školskom spremom, te 500 KM za osobe sa srednjom stručnom spremom.

- Ideja za ovakav projekat je potekla sa sastanka koji je održan sa predstavnicima Udruženja porodica šehida i poginulih boraca na je prezentirana ova ideja i putem Federalnog zavoda obezbjeđeno je 200.000 KM. Ministar za boračka pitanja se uključio u ovaj projekat tako da sa ovih 300.000 KM krećemo sa implementiranjem. Sad je do svih nas ovdje da ovaj projekat bude održiv, te da iskažemo senzibilnost  prema porodicama šehida, a naša želja je da što veći broj na ovaj način uposlenih dobije posao na neodređeno vrijeme - kazao je premijer BPK Goražde Emir Oković.

muslic-urucenje-ugovora-poslodavcima

Uručeni su ugovori za 24 nezaposlene osobe, koji će raditi kod 19 poslodavaca. Projektom je predviđeno zapošljavanje 15 osoba sa visokom i višom, te 26 osoba sa srednjom stručnom spremom.

- Još 17 mjesta ostaje slobodno i koristim priliku da ponovo pozovem sve poslodavce, privredna društva, javne ustanove i javna preduzeća da apliciraju za ovih 17 radnih mjesta – istakla je Nafija Hodo, direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde.

Među djecom šehida, koja su dobila posao je i Aldijana Drakovac, dijete bez oba roditelja, koja sa diplomom doktora stomatologije četiri godine nije mogla naći radno mjesto. Do realizacije ovog programa je došlo ponajviše zahvaljujući njenoj priči u medijima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.