BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Praznik na Dubištu kod Goražda, u najbrojnijoj povratničkoj porodici Petrović

Prije je bilo više naroda, više se i pjevalo, ali i danas je Božić lijep

Al. B.

6.1.2017

Najradosniji hrišćanski praznik spremno se dočekuje i u povratničkom mjestu Dubište kod Goražda, gdje su cijeli dan trajale pripreme. Najbrojnija na Dubištu porodica Petrović pripremila je badnjak, pečenice, veseljake ... U svemu je najviše uživao Ognjen, najmlađi među Petrovićima, učenik koji još uči brojne detalje iz tradicije obilježavanja Badnje večeri i Božića.

- Božić je veliki praznik za nas, veliko veselje, dar Božiji. Brojna je porodica, sretni smo više nego ikad, proslavljamo što najljepše možemo, a i običaji su isti kao nekad kad sam ja bio mlad. Jedino što je bilo više naroda, pa je odmah i veselije. Sabirali smo se, zajedno pečenice pekli, nekako se više i pjevalo. Ali i sad je Božić lijep. Svima čestitam praznik, da budu složni, veseli i da bude rodna godina i berićet – kazao je Rade Petrović.

rade-petrovic

Rade Petrović

Čestitke, po tradiciji, stižu i od komšija i posebno su drage.

- Meni je ovdje odlično. Žena i sin zaposleni u firmama, ja radim oko drva malo, djed u penziji. Prezadovoljan sam. Samo danas nazvalo me sigurno 30 ljudi, mojih prijatelja iz Goražda, da mi čestita praznik, a sutra će biti posebno - kaže Boban Petrović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.