BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Generalni štrajk zdravstvenih radnika u BPK počinje sutra u 8 sati

Propali napori mirovnog vijeća

Al.B.

19.1.2017

Uposleni u zdravstvu na području BPK Goražde od sutra su u generalnom štrajku, nakon što mirovno vijeće, formirano od predstavnika Vlade i Sindikata, nije uspjelo postići dogovor.

Štrajk počinje u 8 sati, a zdravstvene usluge, kako nam je pojasnio predsjednik Sindikata uposlenih u zdravstvu BPK Goražde Emir Baščelija, bit će pružane samo pacijentima kod kojih postoji potreba za hitnom intervencijom.

- Danas je bilo pomaka, ali je danas sve vraćeno dva koraka nazad, tako da bi, po posljednjoj ponudi Vlade, oko 80 posto uposlenih imalo manju platu nego što je sada ima. Predsjedništvo Sindikata je kompletan prijedlog odbacilo, nije ga ni razmatralo, već se vratilo svom prvobitnom prijedlogu i od njega nećemo odstupati - pojasnio je Baščelija.

emir-bascelija

Baščelija: Bilo je pomaka

Ministar zdravstva BPK Goražde Damir Dučić potvrdio je da pokušaji mirovnog vijeća nisu uspjeli i da je njegova posljednja sjednica okončana bez dogovora.

- Uputili smo novi prijedlog kolektivnog ugovora po kojem bi satnica iznosila 2.15, umjesto sadašnjih 2 KM, fond sati bi ostao isti 37.5 sedmično, a sve prinadležnosti su zadržane osim minulog rada gdje smo predložili 0.4 posto i noćni rad 30 posto od osnovne plate - kazao je Dučić.

U Sindikatu očekuju da uposlenima u zdravstvu sat rada bude plaćen 2.35 KM, te da radna sedmica traje 40 umjesto sadašnjih 37.5 radnih sati, dok ministar ističe kako je općim kolektivnim ugovorom dozvoljeno i ugovaranje niže cijene rada, da ona ne može biti manja od 1.65 KM, ali da su svojim prijedlogom nastojali udovoljiti zahtjevima.

- Samo su Kanton Sarajevo i ZDK, uz aneks ugovora, pristali su na ovaj granski kolektivni ugovor. Svi kantoni imaju isti problem. Međutim, plate ne kasne, prvi platu primaju u Kantonu. Svako ima pravo da traži više, ali u ovakvoj finansijskoj situaciji ne znam koliko ćemo to moći podnijeti. Ako se udovolji jednom, onda to povlači i zahtjeve drugih - uposlenih u organima uprave, MUP-u, obrazovanju i sve ostale - ističe Dučić.

damir-ducic-2

Dučić: Svi kantoni imaju isti problem

On dodaje da je raspon plaća u goraždanskom zdravstvu od oko 600 KM do više od 3.500 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.