BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Vlada BPK i Sindikat zdravstva postigli dogovor o prekidu štrajka

Prihvaćeno povećanje cijene satnice rada

Al. B.

2.2.2017

Vlada BPK Goražde i Nezavisni strukovni sindikat radnika uposlenih u zdravstvu postigli su dogovor koji bi trebao biti finaliziran potpisivanjem aneksa granskog kolektivnog ugovora i čime bi trebao biti okončan generalni štrajk u zdravstvenim ustanovama, započet 20. januara. Tokom pregovora usaglašeno je povećanje satnice rada sa 2 na 2.31 KM, uz dosadašnji fond od 37.5 radnih sati sedmično.

Uposleni u zdravstvu imat će topli obrok u iznosu od 8 KM dnevno, noćni rad će se plaćati 30 posto, umjesto traženih 50 posto, dežurstva ljekarima od 7 do 9 posto na plaću, a minuli rad 0,5 posto na godinu radnog staža.

emir-bascelija-1

Baščelija: Od Vlade očekujemo finalni dokument

- Predsjedništvo mi je dalo ovlaštenje da potpišemo ovakav sporazum, a od Vlade očekujemo finalni dokument i potpisivanje aneksa ugovora. Mislim da je Sindikat napravio niz ustupaka i kroz vrijednost satnice, fond radnih sati, smanjenjem dodataka na plaću i cijene noćnog rada, ali sve u cilju da se agonija zvana štrajk što prije prevaziđe – kazao nam je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu BPK Goražde Emir Baščelija.  

Sindikat i Vlada dogovorili su da u narednom periodu zajednički rade na uštedama, a posebno ukidanju neopravdanih troškova u zdravstvu.

Ministar zdravstva Damir Dučić očekuje da će na taj način izdvajanja za zdravstvo ostati na dosadašnjem nivou.

- Formirat ćemo stručni tim koji će raditi na racionalizaciji i uštedama u zdravstvu. Sva ušteđena sedstva ići će u unaprijeđenje zdravstvenog sistema, kroz ulaganje u opremu, kadrove i poboljšanje materijalnog statusa radnika. Propisivanje skupljih lijekova sa esencijalne liste i liječenje van kantona koje je moguće obaviti i ovdje locirani su kao dvije oblasti za koje se izdvaja najviše sredstava i oni će se naći u fokusu ovog stručnog tima - kazao je Dučić.

damir-ducic

Dučić: Formirat ćemo stručni tim

Prije potpisivanja aneks kolektivnog ugovora treba odobriti i Vlada BPK Goražde, a kao dan kada će zdravstvene ustanove u BPK redovno raditi nezvanično se spominje ponedjeljak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.