BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Šehić: Sistem vrijednosti je takav da je najbitnije šta si, a ne kakav si

USAID-ov projekat „PRO-Budućnost“ u Goraždu

Al. B

16.2.2017

Predstavnici dvadesetak organizacija civilnog društva, Islamske zajednice, škola i Općine Goražde, razgovarali su u Goraždu o izgradnji mira u kontekstu prihvatanja, poštovanja i uvažavanja drugog i drugačijeg. Uz moderatora okruglog stola, predsjednika Foruma građana Tuzle Vehida Šehića, uvodničarka je bila Amra Pandžo, istaknuta mirovna aktivistica.

- Nažalost, mi smo daleko od izgradnje razumjevanja, povjerenja, daleko smo od stvaranja ambijenta u kome ćemo osjećati ono o čemu govori naša današnja tema. Mi još živimo u tim podjelama etničkim, vjerskim. Sistem vrijednosti je takav da je najbitnije šta si, a ne kakav si i zadnjih 20 godina, kada smo očekivali da ćemo krenuti u izgradnju mira, nažalost politički lideri ne dozvoljavaju da kao građani, kao ljudi razmišljamo svojom glavom. Oni nam nameću neke stvari, stalno smo u toj nekoj političkoj krizi koja je dovela do socijalne krize i što je najgore do moralne krize. Danas u politici nema vrijednosti, moralnih principa i sve se svelo na nešto što apsolutno ne liči na politiku, koja treba da bude časno zanimanje – kazao je Šehić.

Ovaj događaj je podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, kojeg implementira CRS (Catholic Relief Services) u partnerstvu sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luke i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

U okviru istog projekta održan je i okrugli sto kojeg su Medžlis Islamske zajednice Goražde i Crkvena opština Goražde posvetili temi “Vjera i zaštita okoliša”. O temi su govorili Orhan Jašić iz Islamske zajednice u BiH, Nenad Tupeša iz Srpske pravoslavne crkve, Mile Babić iz Katoličke crkve u BiH i Igor Kožemjakin iz Jevrejske zajednice BiH. 

– Tema koja nas je danas okupila je svakako goruća tema za koju se interesuju i religijske zajednice i šira društevna javnost. Svi pokušavamo da damo maksimalan doprinos sa pozicije teologije - rimokatoličke, pravoslavne, islamske ili jevrejske i da iznađemo najbolja rješenja, koliko je to u našoj moći, za prevazilaženje ovog problema. Ako ništa drugo da razmjenimo mišljenja i da  nas ova tema objedini i približi jedne drugima. Čini mi se da imamo identičan stav i odlučnost da se brinemo o svom okruženju i životnoj sredini, jer u istoj sredini mi živimo, boravimo, istu vodu pijemo, dišemo isti zrak i sve naše snage i misli danas jesu usmjerene ka cilju da skrenemo pažnju javnosti i svjetskih moćnika na potrebu zaštite životne sredine – kazao je profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči, sveštenik Nenad Tupeša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.