BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Vladajuća većina u BPK Goražde ponovo smjenjuje direktore

A. Bajramović (Predstavnici udruženja kod premijera)

Al. B.

28.7.2017

Udruženja socijalnih radnika i pedagoga, oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Biser“, civilnih žrtava rata, paraplegičara, slijepih i slabovidnih osoba, oboljelih od dječije paralize i distrofije, SEKA, „Sehara“, udruženje za pomoć mentalno retardiranim osobama i druge organizacije koje okupljaju korisnike prava iz oblasti socijalne zaštite traže od Vlade BPK Goražde da zaustavi sve pravne radnje u vezi sa smjenom direktora Centra za socijalni rad Elvira Praše.

Predstavnici nevladinih organizacija iz Goražda očekuju da se preispita zakonitost odluka o njegovom razrješenju, kao i imenovanju nove direktorice.

Za samo nekoliko sati Vlada je razriješila privremeni i imenovala novi Upravni odbor ustanove, predsjednik UO je donio odluke o razrješenju, a Vlada je ponovo zasjedala i dala saglasnost, što je novi nezakoniti pokušaj smjene direktora. Prethodni put, na dan žalosti zbog dženaze u Potočarima, smjenu su spriječili predstavnici udruženja, građani i uposlenici Centra za socijalni rad.

- Ja mislim da u istoriji ovog Kantona, a siguran sam i FBiH, nije zabilježeno da je toliko puta prekršen zakon. Izgleda da neki interni dogovori vladajućih partija imaju primat u odnosu na Ustav i Zakon na bilo kojem nivou. Zaštitu prava iz radnog odnosa potražiću na Sudu, a protiv odgovornih ću podnijeti krivične prijave zbog trgovine uticajem, ucjena i prijetnji. Tražiću odgovornost predsjednika Upravnog odbora, kao i resorne ministrice – kazao nam je Prašo.

Esma Drkenda, predsjednica Udruženja SEKA ističe kako rad direktora Praše nije upitan, već samo njegova politička podobnost.

- Ako ćemo uvijek birati po političkoj pripadnosti onda smo mi propala država i propali narod – kazala nam je Drkenda.

Zbog odnosa prema njima, ali i uvjeta rada u ustanovi, protiv smjene su i uposleni.

- Ne želimo da se smjeni direktor, jer smo zadovoljni njegovim radom. Unaprijeđen je sistem socijalne zaštite i s njim možemo napraviti i još bolje rezultate kada su u pitanju porodice u stanju socijalne potrebe – kaže Selma Kudin.

Nakon što je čula za smjenu kontaktirala nas je i Advija Đozo, majka autističnog mladića, koja živi u kolektivnom centru Belvedere. U suzama nam je ispričala da je Elvir Prašo prvi direktor koji se borio za prava osoba sa invaliditetom i prvi koji je posjetio na adresi gdje već godinama živi.

– Nije gledao ni po babu, ni po stričevima. To je osoba koja je uz nas, koja nas je saslušala i saosjećala s našim bolom. Došao mi je za Bajram pred vrata, a da nisam ni znala da je direktor. Nije mi jasno kome smeta takva osoba. Podržavam ga kao majka, iz kuće iz koje ne mogu maći zbog mog djeteta. Ja ga ne dam – kaže Đozo.

Istovremeno sa smjenom Praše, razrješen je i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Nedim Čolo. Radi se o mladim i stručnim ljudima, koje je na ove pozicije predložio SBB, a na koje su pritisci počeli odmah po smjeni ministara iz ove stranke krajem marta ove godine. Bez obzira na rezultate rada Prašo i Čolo smetaju novoj skupštinskoj većini i malim strankama koje se žele domoći pozicija bez obzira na cijenu.

Predstavnici udruženja kod direktora Praše

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.