BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Goražde: Ronioci iz češke policije i FUCZ-a pronašli i topovske kugle ispaljene u osmanskom periodu

Primopredaja artefakata

Al. B.

6.9.2017

Tokom potrage za neeksplodiranim ubojitim sredstvima iz proteklog rata, pripadnici Specijalne ronilačke jedinice policije Republike Češke i Federalne uprave Civilne zaštite u rijeci Drini, u centru Goražda, pronašli su topovske kugle iz osmanskog perioda.

Tri primjerka predata su Zavičajnom muzeju u Goraždu, a jedan će biti upućen na analize kako bi se precizno utvrdila njihova starost.

– Pronađen je i jedan upaljač koji datira iz perioda Prvog svjetskog rata i topovska đulad koja potiču negdje iz druge polovine 17. ili s početka 18. stoljeća. Podrobnijom analizom ćemo utvrditi vrstu oruđa, njegovo tačno porijeklo i starost – kazao nam je Sead Vrana, šef Odsjeka za uništavanje neekslodiranih ubojitih sredstava FUCZ-a.

Tokom pregleda najfrekventnijih kupališta ispod Baćanskog i mosta Alije Izetbegovića u centru Goražda, te kod kampa Moto kluba Goražde, uz pomoć sonara i podvodnih metal detektora pronađena su i eksplozivna sredstva iz posljednjeg rata - minobacačke granate od 120 i 82 mm i jedno zrno kalibra 75 mm ispaljeno iz brdskog topa "Zis".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.