BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Oko 300 zdravstvenih radnika u BPK Goražde stupilo u generalni štrajk

Piše: Al.B

20.11.2017

Oko 300 zdravstvenih radnika u BPK Goražde stupilo je u generalni štrajk sa zahtjevom da se primijeni kolektivni ugovor potpisan u februaru, te izrade pravilnici o radu koji će imati saglasnost sindikata.

Prema riječima predsjednika Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu Emira Baščelije, štrajk je započet u Kantonalnoj bolnici Goražde, te domovima zdravlja u Goraždu, Ustikolini i Prači. 

- Svi članovi Sindikata su u štrajku, koji će trajati do ispunjenja naših zahtjeva. Vlada nas je natjerala na ovo. Štrajk nam nije bio želja zbog naših građana, ali jednostavno, nismo imali kud. Dat ćemo sve od sebe da ne dođe do neželjenih situacija. Od Vlade, ni nakon najava štrajka, ni nakon njegovog početka, još nema ni traga ni glasa, kao da se to dešava u nekoj drugoj zemlji - kazao nam je Baščelija.  

On dodaje kako Vlada, prilikom izrade Pravilnika o radu u zdravstvenim ustanovama, pokušava umanjiti koeficijente uposlenika, iako je Sindikat prije devet mjeseci pristao na niže od onih koje im garantira kolektivni ugovor na nivou FBiH, te da na to Sindikat ne može pristati.

S obzirom na to da je prije nekoliko dana započet i štrajk Sindikata doktora medicine i stomatologije BPK, kompletan zdravstveni sistem u ovom kantonu sada je u štrajku, a usluge u zdravstvenim ustanovama mogu koristiti samo pacijenti kojima je potrebna hitna pomoć i hronični bolesnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.