BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Način zapošljavanja u javnom sektoru karcinom je bh. društva

S okruglog stola u Goraždu

Piše: Al. B.

15.12.2017

Dosadašnji način imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH karcinom su bh. društva, u kojem najveći problemi proističu iz načina na koji je politika ovladala javnim sektorom, pokazala su istraživanja Centara civilnih inicijativa (CCI).  

Porodične veze

- Ovladalo se partijskom linijom, nerijetko nepotizmom, odnosno porodičnim vezama i korupcijom. Vi vidite da se unazad godinu sve češće na sudovima pojavljuju visokopozicionirani javni dužnosnici zbog političkih zapošljavanja. To je zarobljavanje države interesima nekolicine ljudi u vrhu vladajućih političkih stranaka - kazao je Adis Arapović, konsultant CCI-ja, na okruglom stolu koji je održan u Goraždu.


Arapović: Dio Reformske agende

Njegovom organizacijom CCI želi pokrenuti zaustavljenu proceduru usvajanja zakona o državnoj službi BPK, koji je u nacrtu usvojen prije šest mjeseci. Njegovo usvajanje očekuje se u ovom mjesecu.

Radni materijal

- Zakoni o državnoj službi su dio Reformske agende, u kojoj se traži da se novim zakonodavstvom osigura izbor najkompetentnijih kadrova za državnu službu. Ako ne bude promjena onoga što je napisano u radnom materijalu, ako se osigura izbor najboljih kandidata po listi, a ne s liste, ako se precizno odvoje političke funkcije od državne službe i ako se ograniče mandati rukovodiocima organa uprave, ovaj zakon će imati i nedvosmislenu podršku CCI-ja. Vjerovatno je to stav i međunarodne zajednice, koja stoji iza Reformske agende - istakao je Arapović.


Pojašnjenje ministrice

Ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Radmila Janković pojašnjava da je procedura nakon usvajanja nacrta usporena zbog godišnjih odmora, a nakon konsultacija s međunarodnim i domaćim institucijama, očekuje se još mišljenje Saveza općina i gradova FBiH.

- To čekamo, a, ako ne dobijemo, prijedlog zakona ide sigurno na prvu sjednicu Vlade - kazala je Janković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.