BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Potpisivanje sporazuma do 14 sati ili Goražde ostaje bez ljekara

Al. B.

20.12.2017

Ako do 14 sati ne bude potpisan sporazum sa Vladom BPK Goražde, usaglašen na sastanku prije šest dana, oko 50 ljekara potpisat će otkaze na radna mjesta u ustanovama u kojima rade, čime bi BPK ostao bez ljekara.

Na jutrošnjem okupljanju, oni su istakli da su 14. decembra, sa pregovaračkim timom Vlade BPK, premijerom, ministricom zdravstva i ministrom finansija, direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK i sekretarom Vlade, u prisustvu predsjednika Federalnog sindikata, precizirali sporazum po kojem bi satnica iznosila 2.11 KM, koeficijenti za obračun plaća doktora bili bi povećani za 0.7, što bi rezultiralo povećanjem njihovih plaća za oko 300 KM.  

- Potpisivanje sporazuma dogovorili smo za ponedjeljak, a danas je srijeda i nas još uvijek ne zovu na potpisivanje. Jutros smo se okupili i resornoj ministrici poslali urgenciju da se potpiše taj precizirani ugovor, čime bi prestao naš štrajk. Ako se to ne desi, sve kolege, nas 50 doktora, članova Sindikata, od toga 30 specijalista, prinuđeni smo da podnesemo kolektivni otkaz. Pojedinačno ćemo se svi potpisati, iz razloga što više ovo ne možemo da trpimo – kaže Fahrudin Balijagić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije BPK.




Tokom sastanka doktori su demantirali navode da će njihove plaće biti deset puta veće nego kod ostalog medicinskog osoblja, kao i izjavu ministrice zdravstva Sabire Bešlije da ovo ministarstvo nije bilo uključeno u postizanje sporazuma sa ovim sindikatom.

- Usaglasili smo 20 do 50 posto manje nego što su sve naše kolege u drugim kantonima dogovorile i što će dogovoriti. Ali zbog naših pacijenata, zbog prekida štrajka, jer danas je 45. dan, u datom finansijskom okviru koji smo mogli naći, mi smo našli to kompromisno rješenje i čekamo da potpišemo taj kolektivni ugovor – dodaje Balijagić.

Na pitanje, može li zdravstvo početi funkcionirati bez dogovora i sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika uposlenih u zdravstvu, koji okuplja uglavnom medicinske sestre i tehničare, Balijagić kaže da su doktori nosioci sistema zdravstvene zaštite.

– Što se tiče pružanja usluga u toku štrajka, zakonom je propisano ono što se mora pružati, tako da svi uposleni u zdravstvu, ono što je propisano, moraju pružati, a doktori će u punom kapacitetu pružati svoje usluge – dodaje Balijagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.