BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

"Štrajk možemo zamrznuti sutra, a definitivno prekinuti usvajanjem pravilnika u ustanovama"

Al. B.

28.12.2017

Nezavisni sindikat radnika uposlenih u zdravstvu BPK Goražde, na vanrednoj sjednici Skupštine, prihvatio je ponudu Vlade BPK Goražde o povećanju satnice u zdravstvu sa 2 na 2.11 KM, te sukcesivnom povećavanju koeficijenata tokom naredne godine.

Prema riječima predsjednika sindikata Emira Baščelije, ponuda ne sadrži ono što su članovi sindikata željeli, ali je odluka da ponuda bude prihvaćena, te uz određene izmjene pretočena u sporazum i potpisana, zbog ukupne situacije u BPK i građana.

- Skupština je dala saglasnost meni kao predsjedniku i pregovaračkom timu da nastavi dalje pregovore. Ovo je samo dio kolektivnog ugovora, tako da se nadam da smo korak bliže njegovom potpisivanju i implementaciji. Ako uspijemo sklopiti sve elemente mi eventualno možemo zamrznuti štrajk, već sutra, ovisno od toga kad nas Vlada pozove, a potpisivanjem i usvajanjem pravilnika u ustanovama mi i definitivno prekidamo štrajk – kaže Baščelija.

NSRUZ je u februaru ove godine potpisao aneks kolektivnog ugovora koji je njegovim članovima garantirao satnicu od 2.31 KM, pa su prihvatanjem ove ponude zdravstveni radnici učinili dodatne ustupke.

Zadovoljni su što je Vlada ispoštovala zaključak Skupštine BPK da se povećanja plaća vrši linearno za sve uposlene u zdravstvu. S tim se ne slaže Sindikat doktora medicine i stomatologije BPK, čiji su članovi podnijeli ostavke pa se, prema posljednjim najavama, sutra, kada ističe otkazni rok, neće pojaviti na radnim mjestima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.