BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Stanovnici Glamoča zabrinuti za vlastito zdravlje: Smeće ugrožava bazene s pitkom vodom

Al. B.

8.2.2018

Stanovnici naselja Glamoč u Goraždu suočeni su s problemom nezakonitog odlaganja smeća iznad njihovih kuća. Edževit Hrelja kaže da ovaj problem traje od rata, ali da nije na vrijeme prepoznat.  

- Godinama se to gomila i sad smo u situaciji da je to divlja deponija smeća koja nam ugrožava bazene s pitkom vodom za 16 kuća. Tu vodu trenutno koristi nas šestero, a ostali s vremena na vrijeme dođu. Gradske vode nekad ima, nekad ne, pa je moramo koristiti uprkos tome što se plašimo zaraze - dodaje Hrelja.


Hrelja: Plašimo se zaraze. Hrelja: Plašimo se zaraze

Mještani su se u više navrata obraćali nadležnim inspekcijskim službama, ali efekta nije bilo.

- Ja ne mogu da vjerujem da je čovjek nezaštićen i nemoćan i da organi koji su plaćeni da to rade jedan najobičniji problem ne mogu riješiti. Sramota je to za ovu državu, ali i narod koji trpi ove ljude, plaćene od našeg poreza. Bijes u čovjeku proradi i kažem, ako je sve to tako, onda ću i ja istresati smeće pred Općinom - kaže Aljo Hodžić.


Hodžić: Grad je prljav. Hodžić: Grad je prljav

Prije nekoliko godina Aljo se vratio iz Francuske, kupio zemljište i izgradio kuću u Glamoču. Ono što vidi u Goraždu primorava ga da preispituje svoju odluku.

- Grad i okolina su vrlo prljavi i deponije su svuda. Organizirani odvoz smeća iz našeg naselja počeo je tek prošle godine, i to na zahtjev komšije Edževita. Rekli su nam da se moramo izjasniti da dobrovoljno to želimo. Ja nigdje u svijetu nisam vidio da neko kaže hoću ili neću da se vozi smeće. Zamislite kako bi izgledalo u velikim gradovima da čovjek baca smeće ispred zgrade jer ne želi da se ono vozi - ističe Hodžić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.