BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Centar za mentalno zdravlje otvoren u Goraždu

Fena

13.2.2018

Presijecanjem vrpce danas je u Goraždu svečano otvoren Centar za mentalno zdravlje Doma zdravlje Goražde koji je rekonstruiran i opremljen u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BiH, koji podržava Vlada Švicarske, a implementira Asocijacija XY u partnerstvu s entitetskim ministarstvima zdravstva.

Rekonstrukcijom tog centara omogućeno je bolje radno okruženje profesionalcima u mentalnom zdravlju i unaprijeđena kvaliteta usluga zaštite mentalnog zdravlja.

Otvaranju su prisustvovali i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, ministrica zdravstva BPK-a Sabira Bešlija, predstavnici menadžmenta Doma zdravlja, Projekta mentalnog zdravlja, te Federalnog ministarstva zdravstva.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da će uspostavom i unapređenjem rada centara za mentalno biti omogućen kontinuitet zdravstvene njege i bolji oporavak korisnika usluga centara za mentalno zdravlje.

- Također, kroz temeljne usluge okupacione terapije i koordinirane brige ubrzat ćemo put ka blagostanju i integraciji pacijenata. Posebnu zahvalnost iskazujemo Švicarskoj vladi i Asocijaciji XY koja implementira ovajprojekt - rekao je Čerkez.

Vrijednost projekta rekonstrukcije i obnove Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Goražde iznosi 82.472,95 KM. Centar za mentalno zdravlje Goražde je jedan od 11 centara u FBiH koji su rekonstruirani i/ili opremljeni u okviru druge faze Projekta mentalnog zdravlja u BiH.

Od početka provedbe Projekta u Bosni i Hercegovini je ukupno rekonstruirano i opremljeno 59 centara za mentalno zdravlje, od čega 28 na području Federacije BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.