GORAŽDE

Za Ismeta je svaki dan bez knjige izgubljen dan

Obuća u Gradskoj biblioteci u Goraždu pažljivo bira novu knjigu

Piše: A. BAJRAMOVIĆ

10.4.2018

Ismet Obuća sa svoje 82 godine najstariji je član Gradske biblioteke u Goraždu i jedan od najaktivnijih i najredovnijih čitalaca. Otkako zna za sebe, kaže, druži se s knjigom, jer čitanje i školu volio je i u vremenima kada su stariji smatrali da ima prečih obaveza.

Očeva zabrana

- Uvijek sam volio čitati, ali nisu baš bile takve mogućnosti da se ostvari sve što sam želio. Kada sam završio četiri razreda osnovne škole, moji drugovi upisali su se u gimnaziju, ali meni babo nije dozvoljavao da se dalje školujem. Htio je da, kao i on, radim na ciglani. Ja ipak odem, upišem se u školu i krenem na nastavu. Kad je otac saznao, istjerao me iz kuće, pa sam desetak noći spavao u štali. Kad babo ode na posao, ja odem do majke, ona me nahrani i ja pravac škola – priča Ismet.

Odslužio je vojsku, završio i tadašnju večernju ekonomsku školu, radio u nekoliko preduzeća, ali od knjige se nikad nije odvajao. Broj knjiga koje je pročitao do sada mjeri se stotinama. U penziji je već 11 godina, ali knjiga je i dalje sastavni dio njegovog života.

Uživanje u hladovini 

- Čitam i danas kao i prije. U ljeto, kada je baš vruće i ne može se raditi u bašči ili oko voća, sklonim se u hladovinu i uzmem knjigu. A zimi je to svakako obavezno. Treba čitati, jer knjiga može donijeti samo dobro. Ja ću čitati dok vidim, dok budem mogao, jer jedan dan bez knjige za mene je izgubljen dan – kaže Ismet Obuća.

„Malograđani“ bili prvi

Obuća se i danas sjeća prve prave knjige koju je pročitao, drame „Malograđani“ Maksima Gorkog. Posebno mu je ostala u sjećanju jedna junakinja tog djela, Akulina Ivanova. Bilo je to, kaže, prije više od 70 godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.