GORAŽDE

Nihad Ćulov: Nisam vidio rješenja za odlazak mladih, proteste boraca, zdravstvo

Al. B.

25.4.2018

Poslanici u Skupštini BPK Goražde nisu podržali program rada Vlade BPK za 2018. godinu.

Većina poslanika nije zadovoljna urađenim na provedbi ciljeva iz programa rada Vlade za prošlu godinu, te nisu podržali ni usvajanje dokumenta Ciljevi i politika BPK za 2018.

Uz prijedloge poslanika Nihada Ćulova (SBB), da se ove godine održe tematske sjednice posvećene odlasku stanovništva iz BPK, odnosno kreiranju konkurentskih prednosti u oblasti privrede u BPK, usvojen je samo dopunjeni program rada Skupštine za 2018. godinu.


Nihad Ćulov (SBB)

Poslanici opozicionih stranaka prigovarali su da nisu usvojeni ključni zakoni, da mladi odlaze, da je smanjenje troškova za esencijalnu listu lijekova u iznosu od 400.000 KM sve što je protekloj godini učinjeno u zdravstvu, te da vlasti rezultate u oblasti upošljavanja, koji pripadaju menadžerima kompanija, pokušavaju pripisati sebi.

– U programu rada Vlade nisam vidio rješenja za odlazak mladih, proteste boraca, zdravstvo, već je dio sadržaja prepisan iz prošle godine – kazao je Nihad Ćulov (SBB).

Edita Velić iz DF-a i nezavisni poslanik Neno Zuko još jednom su protestirali zbog predizbornog zapošljavanja u javnim institucijama. Zuko je istaknuo kako se iz pojedinih kancelarija „izbacuju ormari, da bi se ugurala rodbina“.


Predsjedavajuća Skupštine BPK Aida Obuća

– Svi smo svjedoci tome. Posljednji je slučaj u Centru za socijalni rad, gdje je raspisan poziv za prijem tri nova službenika, i to se dešava u svim institucijama – ističe Zuko.

Odsustvo poslanika vladajuće koalicije

Problemi unutar većine koju je u martu prošle godine, nakon izbacivanja SBB-a, okupila SDA, traju već duže vrijeme.

Na sjednici se nisu pojavila dvojica poslanika Stranke za bolje Goražde, te dva neovisna poslanika koji su dio većine, za koju niko sa sigurnošću ne može tvrditi da još postoji.

Na pitanje može li se nastaviti rad u takvoj atmosferi, predsjedavajuća Skupštine BPK Aida Obuća (SDA) kaže da je obaveza poslanika da prisustvuju sjednicama i da rade.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.