BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Na Rudoj Glavi i Borovcu učenici osnovnih škola učili o planinarstvu

Al. B.

14.5.2018

Članovi Planinarskog kluba „Goražde – Maglić“ organizirali su Školu planinarstva, čiji je cilj mlade naučiti osnovnim vještinama, ali i probuditi njihovu ljubav prema prirodi i planinama u okolini Goražda, posebno lijepim u ovo doba godine.

U Planinarskom domu „Nedim Pilav Jogi“ na Rudoj Glavi boravilo je 22 učenika iz osnovnih škola s područja BPK Goražde.  


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

- Škola planinarstva sastoji se od savladavanja osnovnih planinarskih vještina, od prvih koraka u planini do preživljavanja u prirodi, ali i zaštiti životne sredine. Sretni smo kada mlade zainteresiramo za prirodne ljepote i udaljimo ih od računara i mobitela, a nadamo se da će jedan broj njih biti i članovi našeg kluba u budućnosti – kazao nam je predsjednik kluba Zajko Šovšić.

Voditelj škole bio je Alija Lapo, a predavači Zijad Deljo, Zakir Šogolj, instruktor GSS-a Selver Ajrulahi, instruktor iz predmeta prva pomoć i pripadnik GSS-a Goražde Irfad Babić, planinarski vodič Fahrudin Hasović i instruktor alpinizma Michal Szameto, stigli su iz Goražda, Sarajeva i Tuzle.

- Oduševila me profesionalnost svih predavača, pogotovo Alije Lape, ali i ozbiljnost djece i njihova pažnja na svakom času, bilo na terenu ili u prostorijama doma – ističe Fahrudin Hasović.

Dom „Nedim Pilav Jogi“ nalazi se na 1.442 metra nadmorske visine, a mališani su pješačili i do Borovca, oko 300 metara više, gdje su učili kako preživjeti u planini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.