GORAŽDE

Sumnjivo familijarno i stranačko zapošljavanje u punom je zamahu

A. BAJRAMOVIĆ

9.6.2018

Kantonalni odbor Saveza za bolju budućnost Bosanskopodrinjskog kantona upozorava da je u toku sumnjivo, nepotrebno, familijarno i stranačko upošljavanje u kantonalnim institucijama i ustanovama.

Broj bodova

Na konferenciji za novinare, sazvanoj ovim povodom, istaknuto je da vladajuća većina, koju predvodi Stranka demokratske akcije, svakodnevno pokazuje da nismo društvo jednakih šansi, jer posao u javnom sektoru mogu dobiti samo članovi stranke u vlasti ili bliži srodnici pojedinaca. Kao primjeri ovakvog upošljavanja navedeni su Centar za socijalni rad i Ministarstvo urbanizma BPK.

- U Centar za socijalni rad primljena je supruga aktuelnog ministra privrede, koja je za jedan bod bila “uspješnija” od člana porodice šehida. Dijete poginulog borca ispunjavalo je sve uvjete, ostvarilo jednak broj bodova na pismenom dijelu ispita, ali je tokom intervjua primljena kandidatkinja jedina ostvarila maksimalan broj bodova. Izražavamo sumnju u objektivnost komisije, pogotovo nakon informacija da je njen prijem bio protuusluga za zapošljavanje sina poslanice, koja je dio aktuelne parlamentarne većine. Ovaj i ostali primjeri dokaz su kako vladajuće strukture štite interese šehidske djece, koja ostaju nezaposlena – navodi se u saopćenju, koje je jučer pročitano na konferenciji za medije.

Kao još jedan od primjera ovakvog upošljavanja, naveden je i prijem sina aktuelnog direktora ZZO-a BPK u Ministarstvo za urbanizam, bez konkursne procedure.

Finansijski kolaps

Iz SBB-a podsjećaju da su tokom kratkog učešća u vlasti na rukovodeće pozicije predlagali kadrove koji nisu bili članovi stranke, već stručni i ljudi s rezultatima te da zbog toga imaju pravo da ukažu na ove nezakonitosti. Upozoravaju da BPK prijeti finansijski kolaps, jer je deficit u budžetu sve veći, a vlasti ne razmišljaju o posljedicama predizbornih upošljavanja.

Izdaci za plaće 

- Važnije je radno mjesto za suprugu ministra i djecu poslanika od svih razvojnih projekata, socijalno ugroženih, demobilisanih boraca, poljoprivrednika, porodica koje ovih dana očekuju vitre kako bi bar jedan mjesec bolje živjele – saopćeno je, uz podsjećanje da je prije četiri godine iz budžeta BPK, od skoro 40 miliona KM, za plaće izdvajano skoro 19, a da se danas od 35 miliona KM izdvajaju skoro 22 miliona.

 Poziv premijeru

- Kantonalni odbor SBB Goražde pozvao je premijera Emira Okovića (SDA) da, kao pravnik i legalista, interes društva, obrazovanih, mladih i ugroženih stavi ispred interesa stranke i pojedinaca. Pa i po cijenu gubitka funkcije koju trenutno obavlja. Savez za bolju budućnost BPK će i u narednom periodu biti društveno odgovorna stranka, koja će ukazivati na ovakve propuste – istaknuto je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.