BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Zbog odluka Federalne vlade BPK na rubu kolapsa

Goražde: Ugroženo funkcioniranje i likvidnost Kantona.

A. BAJRAMOVIĆ

13.6.2018


Dok iz Vlade FBiH svakodnevno stižu informacije o novim radnim mjestima i ukupnom razvoju, na spisku za dodjelu finansijske pomoći iz njenog budžeta ove godine je čak sedam kantona. Šest miliona KM bit će uplaćeno BPK, USK, HNK, PK, SBK, ZHK i Kantonu 10. Pomoć BPK iz godine u godinu je manja, pa će ovaj put, uprkos čestim apelima da je na rubu kolapsa, Vlada u Goraždu dobiti 2 miliona KM.  

 Utvrđeni kriteriji

- Ne možemo biti zadovoljni. Tim činom je ugroženo funkcioniranje i sama likvidnost BPK. S druge strane imamo i činjenicu da su prihodi po osnovu poreza na dobit porasli u značajnom obimu u odnosu na 2015. godinu i tu postoji određena amortizacija. Osnovna zamjerka je što su i drugi kantoni ušli u sistem raspodjele ovih sredstava – kazao je premijer BPK Emir Oković.

Aktuelna vlast u BPK, koju predvodi SDA, kaže Sanel Mušović, poslanik SBB-a u Skupštini BPK i Domu naroda PFBiH, i dalje vrši stranačko i familijarno zapošljavanje u već prenatrpanoj javnoj upravi, a istovremeno šalje vapaje o ugroženosti funkcioniranja i likvidnosti Kantona.

- Očigledno je da prolazi vrijeme dijeljenja i netransparentnog trošenja novca bez izvještaja o utrošku. Pred nama je period u kojem će se novac za nerazvijene dijelove FBiH odobravati po jasno utvrđenim kriterijima za projekte iz oblasti privrede, zdravstva, obrazovanja, a ne za plaće prenatrpane administracije – kaže Mušović.

 Smanjenje pomoći

Neno Zuko iz Naše stranke dodao je kako je ovo novi udar Vlade FBiH na BPK, kojim Vlada FBiH vlasti u Goraždu nastoji primorati da efikasnije upravljaju imovinom.

- U posljednje četiri godine vlasti u BPK uspjele su finansijsku stabilnost Kantona pretvoriti u ruševine. Za to su kriva nova zapošljavanja, povećanja plaća zaposlenih u javnom sektoru i neefikasno trošenje novca poreznih obveznika, kao i smanjenje pomoći FBiH – ističe Zuko.

Građani su taoci 

Poslanica DF-a u Skupštini BPK Edita Velić smatra da su građani taoci katastrofalnog vođenja politike kantonalne, ali i federalne vlasti.

- Ovo su najpogubnije četiri godine, jer svako uputstvo i odluka donesena od Vlade FBiH, Ministarstva za finansije, bili su pogubni za BPK. Ovo ne amnestira od krivice parlamentarnu većinu i izvršnu vlast u BPK, jer su uglavnom radili kako im je naređeno i bajkovito ispričano iz stranačke centrale. Nekome je interes da ovaj BPK učini neodrživim i ugasi ili da ga koristi za namirivanja po etničkom ključu – dodaje Velić.


Mušović: Vapaji vlasti

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.