Zbog odluka Federalne vlade BPK na rubu kolapsa

Šest miliona KM iz budžeta FBiH za pomoć sedam kantona

Zbog odluka Federalne vlade BPK na rubu kolapsa

Dok iz Vlade FBiH svakodnevno stižu informacije o novim radnim mjestima i ukupnom razvoju, na spisku za dodjelu finansijske pomoći iz njenog budžeta ove godine je čak sedam kantona. Šest miliona KM bit će uplaćeno BPK, USK, HNK, PK, SBK, ZHK i Kantonu 10. Pomoć BPK iz godine u godinu je manja, pa će ovaj put, uprkos čestim apelima da je na rubu kolapsa, Vlada u Goraždu dobiti 2 miliona KM.  

 Utvrđeni kriteriji

- Ne možemo biti zadovoljni. Tim činom je ugroženo funkcioniranje i sama likvidnost BPK. S druge strane imamo i činjenicu da su prihodi po osnovu poreza na dobit porasli u značajnom obimu u odnosu na 2015. godinu i tu postoji određena amortizacija. Osnovna zamjerka je što su i drugi kantoni ušli u sistem raspodjele ovih sredstava – kazao je premijer BPK Emir Oković.

Aktuelna vlast u BPK, koju predvodi SDA, kaže Sanel Mušović, poslanik SBB-a u Skupštini BPK i Domu naroda PFBiH, i dalje vrši stranačko i familijarno zapošljavanje u već prenatrpanoj javnoj upravi, a istovremeno šalje vapaje o ugroženosti funkcioniranja i likvidnosti Kantona.

- Očigledno je da prolazi vrijeme dijeljenja i netransparentnog trošenja novca bez izvještaja o utrošku. Pred nama je period u kojem će se novac za nerazvijene dijelove FBiH odobravati po jasno utvrđenim kriterijima za projekte iz oblasti privrede, zdravstva, obrazovanja, a ne za plaće prenatrpane administracije – kaže Mušović.

 Smanjenje pomoći

Neno Zuko iz Naše stranke dodao je kako je ovo novi udar Vlade FBiH na BPK, kojim Vlada FBiH vlasti u Goraždu nastoji primorati da efikasnije upravljaju imovinom.

- U posljednje četiri godine vlasti u BPK uspjele su finansijsku stabilnost Kantona pretvoriti u ruševine. Za to su kriva nova zapošljavanja, povećanja plaća zaposlenih u javnom sektoru i neefikasno trošenje novca poreznih obveznika, kao i smanjenje pomoći FBiH – ističe Zuko.

Građani su taoci 

Poslanica DF-a u Skupštini BPK Edita Velić smatra da su građani taoci katastrofalnog vođenja politike kantonalne, ali i federalne vlasti.

- Ovo su najpogubnije četiri godine, jer svako uputstvo i odluka donesena od Vlade FBiH, Ministarstva za finansije, bili su pogubni za BPK. Ovo ne amnestira od krivice parlamentarnu većinu i izvršnu vlast u BPK, jer su uglavnom radili kako im je naređeno i bajkovito ispričano iz stranačke centrale. Nekome je interes da ovaj BPK učini neodrživim i ugasi ili da ga koristi za namirivanja po etničkom ključu – dodaje Velić.

  • Mušović: Vapaji vlasti
    Mušović: Vapaji vlasti

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH