BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Vladajuća većina ne želi raspravu o nezakonitim upošljavanjima i predizbornoj podjeli novca iz budžeta

Sa današnje sjednice

Al.B.

18.6.2018

Glasovima predstavnika vladajućih SDA, SBiH, Liberalne stranke, Stranke za bolje Goražde i Novog pokreta, skupštinski kolegij otkazao je za utorak najavljenu sjednicu Skupštine BPK Goražde. Posljednju redovnu sjednicu Skupština BPK održala je 31. januara, tako da će se uskoro navršiti pola godine nerada kantonalnih poslanika. Poslanici opozicionih stranaka SBB-a, SDP-a i DF-a, smatraju da je to učinjeno namjerno, kako se na sjednici ne bi raspravljalo o nezakonitim upošljavanjima, predizbornoj podjeli novca iz budžeta, dodjeli poslovnih prostora ...

– Imamo prijedlog odluke da se OSA-i BiH, koja se finansira iz državnog budžeta, besplatno dodijele prostorije na 30 godina. Na taj način BPK će izgubiti između 750.000 i 800.000 KM. Otprilike toliko izgubit će i Grad Goražde, jer je OSA sad smještena u njihovim prostorima i plaća zakup. Umjesto da se od direktora OSA-e traži da se izgradi zgrada u Goraždu, kao što se gradi u Banjoj Luci, Mostaru, Zenici, Tuzli, mi ćemo od ovog „prebogatog“ kantona tražiti da to besplatno dobijemo – kaže Suad Došlo iz SDP-a.

Izabrani smo da zastupamo interese naroda, ali poslanici vladajuće većine trguju i međusobno se ucjenjuju, kaže Nihad Gabela iz SBB-a. 

– Kočnice se „popuste“ ustupcima finansijske prirode, pojedincu ili nekom udruženju. Mi nismo tu da ispunjavamo želje pojedinaca. Mislim da smo taoci jedne vrste političke utopije u kojoj je sve idealno, ali na terenu je daleko od toga. Ne stoji priča da smo oštećeni od strane Vlade FBIH, jer smo dobili samo dva miliona KM granta, kad istovremeno upošljavaju u razne ustanove i institucije koje su već u finansijskoj dubiozi – ističe Gabela.

Edita Velić iz DF-a dodaje kako nije jasno šta se dešava „iza zavjese“, ali jeste da BPK ne funkcionira. 

– Na čekanju je niz važnih odluka, a među njima i odluka koja se odnosi na djecu sa autizmom. Roditelji te djece su ogorčeni i bijesni i na Vladu, i na Skupštinu jer već nekoliko mjeseci čekaju da im se osiguraju bolji uslovi u resursnoj sobi i da im se odobri mjesečna naknada – pojašnjava Velić.

Ne postoje sankcije za nerad poslanika, osim olovaka u rukama građana na izborima u oktobru, poručili su poslanici opozicionih stranaka u Skupštini BPK.

Poslanik SDP-a Suad Došlo kaže da će BPK za četiri godine mandata aktuelne većine izgubiti oko 20 miliona KM, zbog uputstva o raspodjeli javnih prihoda Jelke Milićević i smanjenja granta za BPK Fadila Novalića. 

– Prema komentarima ovih ljudi mi praktično nećemo imati sjednica do izbora. A ovo što se dešava je klasična trgovina unutar vladajuće većine – kaže Suad Došlo iz SDP-a.

On dodaje da je BPK na rubu propasti. 

- Deficit u budžetu je oko 5.5 miliona KM, a kad su preuzeli vlast imali su izmirene obaveze i na računu 400.000 KM – dodaje Došlo.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.