GODIŠNJICA

U toku "Maraton mira Goražde - Žepa - Srebrenica"

Maratonci kroz Goražde

Al.B

9.7.2018

Članovi Atletskog kluba Goražde i njihovi prijatelji iz drugih gradova na putu su prema Žepi, kao prvoj stanici dvodnevnog maratona koji će biti okončan u Potočarima. U tišini, cvijećem i Fatihom, Goraždani žele podijeliti bol s majkama Srebrenice i dati još jedno obećanje da žrtve genocida nikada neće zaboraviti. 

- Najmanje što možemo uraditi je da se sjećamo srebreničkog genocida. Maraton ćemo organizirati svake godine, a nadam se da ćemo u budućnosti ovaj datum obilježavati i na druge načine, kako se nikad ne bi zaboravilo šta se desilo u Srebrenici – kazao je predsjednik AK Goražde Zaim Šuman.

Šuman nije želio odustati od maratona za Srebrenicu uprkos činjenici da je samo dva dana ranije preminula njegova majka.  

Šaban Žunić iz Sarajeva već drugi put učestvuje u "Maratonu mira", a ka Srebrenici trči zajedno sa svojim sinom.

– Jedno je pričati, a drugo doživjeti. Doći u Potočare je nešto što se ne može opisati. Treba ući u taj kompleks i pogledati te nijeme nišane, vidjeti da je to nešto što se ne može opisati nikakvim riječima. Naš trud i znoj ne mogu vratiti nijedan život, ali možemo bar biti tamo i olakšati bol i tugu majki, sestara i svih onih koji su doživjeli genocid – kaže Žunić.

Zajedno sa mališanima koji su ih dočekali na ulazu u grad oni su položili cvijeće i na spomen obilježje djeci ubijenoj od 1992. do 1995. u Goraždu, kao i spomen obilježje „Goražde – grad heroj svojim braniocima“. Nakon noći provedene u Žepi, nastavit će put ka Srebrenici.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.