DA SE NE PONOVI

Poruke i ruže iz Goražda zaplovile prema Srebrenici

Goraždani u šetnji ulicama grada odaju počast žrtvama srebreničkog genocida

Fena

11.7.2018

Bol sa Srebrenicom danas dijele i Goraždani, stanovnici još jedne nekadašnje „zaštićene zone“ UN-a, kojoj je bila namijenjena slična sudbina. Simbolično u 11.07 sati goraždanski sportisti, članovi Rukometnog kluba Radnički te jedan broj građana, ispred Gradske dvorane „Mirsad Hurić“ krenuli su u šetnju ulicama grada kako bi odali počast žrtvama srebreničkog genocida. 

Noseći poruke „Ne zaboravi Srebrenicu“, „Da se ne ponovi“ i druge stigli su na most „Žrtava genocida u Srebrenici“, gdje su, uz učenje Fatihe, u Drinu spustili ruže u znak sjećanja na žrtve Srebrenice.

Trener Rukometnog kluba Radnički Haris Fidahić kazao je da mladi članovi ovog kluba svake godine obilježavaju datum koji otvara rane svakog građanina ove države.

- Već sedam godina na ovaj način dijelimo bol i tugu Srebrenice i ovo je naš mali doprinos žrtvama i porodicama ubijenih i poruka da nikada nećemo zaboraviti 11. juli 1995. godine. Svjesni smo da je Goražde moglo biti druga Srebrenica i to je dodatni motiv da prenosimo istinu budućim generacijama – kazao je Fidahić.

- Kako bi odali počast žrtvama na ovaj simboličan način, okupili smo sve selekcije kluba. Ova djeca nisu bila ni rođena kada se dogodio genocid, pa je namjera da i kod njih njegujemo kulturu sjećanja na ovaj zločin – kazao je trener RK Radnički iz Goražda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.