GORAŽDE

Počela obnova krovova zgrada u Vitkovićima vrijedna više od 200.000 KM

Počela sanacija krovova na 15 stambenih zgrada u Vitkovićima

A. BAJRAMOVIĆ

1.8.2018

Zahvaljujući podršci Ministarstva okoliša i turizma FBiH, u naselju Vitkovići u Goraždu počela je sanacija krovova na 15 stambenih zgrada, čime bi konačno trebao biti riješen problem prokišnjavanja potkrovnih stanova. Vrijednost radova je 217.568 KM, a 150.000 KM osiguralo je ministarstvo na čelu s Editom Đapo (SBB).  

Brojni zahtjevi

- Projekt je od nemjerljivog značaja posebno za populaciju smještenu u potkrovnim stanovima. Uglavnom je riječ o demobilisanim borcima i mladima slabijeg socijalnog statusa, kojima je Vlada BPK davno obećala da će krovovi biti sanirani iz sredstava prikupljenih prodajom tih stanova, što se nije desilo – kazao je predsjednik MZ Vitkovići Dževad Bekrija.

Njegov zahtjev pretočen je u inicijativu Kluba vijećnika SBB-a u Gradskom vijeću Goražde koju je delegat Doma naroda PFBiH Sanel Mušović prezentirao i na federalnom nivou. Podrška je stigla od resorne federalne ministrice.

 - Imali smo zahtjeve velikog broja građana da se riješi ovaj problem, a zahvaljujući razumijevanju ministrice Đapo, realiziramo ovaj projekt – kazao je gradonačelnik Muhamed Ramović.

Iako je bilo dogovoreno da Grad Goražde i vlastitim učešćem sanira sve krovove zgrada u Vitkovićima, obnovljena tenderska procedura je obuhvatila 15 od ukupno 24 objekta, pa će kante za prikupljanje kišnice i opasnost od spojeva na instalacijama u devet zgrada i dalje biti prisutna. Predstavnici SBB-a BPK Goražde posjetili su Vitkoviće.

 Poništen tender

- Građani negoduju zbog prethodno poništenog tendera i izostavljanja njihovih zgrada. Ističu da je stanje krovova jednako loše u svim zgradama i da nijedna zgrada nema prednost u odnosu na drugu. Imao sam priliku ministricu Đapo upoznati sa situacijom na terenu i očekujem njen dolazak u Goražde. Uvjeren sam da će se prije jeseni iznaći sredstva kako bi ova priča bila zaokružena i jednako sretna za sve stanovnike – kazao nam je Mušović.

Sportska dvorana 

Vijećnici SBB-a tražili su da konačno bude saniran i krov Sportske dvorane „Mirsad Hurić“, koji prokišnjava već 21 godinu. Osim što izlažu opasnosti sportiste i publiku, oborinske vode i rupe na krovu koje su se pojavile odmah nakon obnove objekta dokaz su nemara i nesposobnosti odgovornih i bruka cijelog grada. Nakon što je Vlada FBiH za sanaciju krova izdvojila 100.000 KM, u Gradskoj upravi su nam kazali da je u toku izrada projekta, ali da odobrena sredstva neće biti dovoljna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.