SPOMENIK

Članovi KO SBB-a Goražde u akciji uređenja Rimskog mosta

A.Bajramović

Al.B.

14.8.2018

Članovi Kantonalnog odbora Saveza za bolju budućnost Goražde organizirali su akciju čišćenja i uređenja zapuštenog i zaboravljenog Rimskog mosta na Kožetinu kod Ustikoline.

U novoj dobrovoljnoj akciji, koja postaje tradicija, od šikare i korova još jednom je oslobođen ovaj bh. nacionalni spomenik, koji je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila spomenikom od neprocjenjive vrijednosti zbog njegove starosti, načina gradnje i obradi kamena od kojeg je sagrađen.

Historijski tragovi od neprocjenjive su vrijednosti
U svakom od njih leži dio hiljadugodisnjeg života našeg naroda i zemlje. Briga o njima je obaveza institucija, ali i svakog pojedinca - kazao nam je profesor historije Nihad Gabela, predsjednik OO SBB Foča u FBiH. 

Nije poznato kada je tačno izgrađen Rimski most ili Kamena ćuprija, kako ga zovu stanovnici ovih prostora, ali je sličan Rimskom mostu na Ilidži, te se pretpostavlja da potiče iz tog perioda. Bio je dio starog trgovačkog puta ka Mediteranu. Širok je 3,3 metara, a raspon luka mosta iznad Gabeličkog potoka iznosi 5,5 metara.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.