share whatsapp twitter facebook
×

GORAŽDE Požar na deponiji Šišeta

Gore stotine tona smeća, komunalci i vatrogasci sprečavaju širenje požara

Na deponiji smeća Šišeta danas je jutarnjim satima buknuo požar, a na koju se godinama odlaže komunalni otpad iz Goražda.  

Prema riječima direktora JKP „6. mart“ Sadika Silajdžića, vatra je zahvatila dvije trećine deponije, a po svemu sudeći, radi se o samozapaljenju koje je tinjalo u nižim dijelovima odlagališta, na dubini od tridesetak metara.

– Radnici već dva–tri dana osjete miris sagorijevanja iz dubine deponije i zato mislim da je došlo do samozapaljenja i da je nije niko zapalio – kaže Silajdžić.

Tokom sagorijevanja ogromnih količina smeća povremeno su se čule i slabije detonacije, najvjerovatnije od odbačenih boca pod pritiskom, a plamen u podnožju izazivao je povremene odrone otpada sa većih visina. 

Komunalci i pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde, uporedo sa gašenjem požara, sprečavali su njegovo širenje na šumu u neposrednoj blizini.

– Teško je odlagati smeće na ovu deponiju, teško je održavati, a problem odlaganja smeća rješava se već 20 godina, a nikako da se riješi. Ovo je problem broj jedan grada i kantona, ali nadležni organi koji bi se trebali uključiti imaju druge prioritete – ističe Silajdžić.