BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Goražde: Oskrnavljen partizanski spomenik na Hranjenu

Al.B

17.8.2018

U ratu i nakon rata devastiran spomen – kompleks na Hranjenu kod Goražda ovih dana dodatno je oskrnavljen izgradnjom hair česme na njegovom ulazu, te uzurpacijom dijela kompleksa. Spomen kompleks na Hranjenu izgrađen je 50-tih godina prošlog stoljeća a njegov dio je i partizansko groblje. U njemu počivaju pripadnici partizanskih brigada poginuli u januaru 1942. godine u borbama za oslobođenje Goražda, čime je prekinut četnički pokolj nad civilima na mostu u centru grada.  

- Ovih dana smo obaviješteni od građana, a neki su nam čak i čestitali da smo počeli obnovu, i na terenu smo vidjeli da se gradi hajr česma na postojećoj česmi i ulazu u groblje – kaže Uzeir Živojević, predsjednik UABNOR-a Goražde.



Prema njegovim riječima, za izgradnju hair česme ne postoje odobrenje, koje se, na prijedlog gradonačelnika, može izdati samo uz saglasnost Gradskog vijeća. 

- U Udruženju vlada veliko nezadovoljstvo, jer ovo je najveće spomen obilježje i partizansko groblje na ovom području. Taj spomenik je trebalo sanirati a sada je to nezamislivo. Pokrenut ćemo postupak kod nadležnih službi da se izgrađeni objekat izmjesti jer se ušlo u posjed i da se traži odgovornost ljudi koji su to uradili – ističe Živojević.

U Udruženju antifašista i boraca NOR-a ističu kako nemaju ništa protiv izgradnje hair česme, ali i da je to trebalo uraditi na drugoj lokaciji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.