GORAŽDE

Mithat Hadžiomerović: Krajnje je vrijeme da se u istragu o deponiji smeća u Šišetima uključi i Tužilaštvo

Problem sa odlaganjem smeća u Goraždu prevazišao nadležnosti kantona

Al. B.

20.8.2018

Dan nakon što je požar na divljoj deponiji u Šišetima kod Goražda ugašen, oglasio se i direktor Uprave za inspekcijske poslove BPK Mithat Hadžiomerović, koji je na konferenciji za novinare istakao da se u istragu o otvaranju i korištenju deponije te posljedicama na zdravlje stanovnika treba uključiti i Tužilaštvo. On je podsjetio da je deponija na lokalitetu Šišeta otvorena 2010. godine, „bez projekta, odluke i bilo kakve dokumentacije“.  

- Mi smo pokušali prevenirati ovu situaciju na vrijeme. Tri puta smo postavljali pečat na deponiju, koji je uklanjan i kroz to se vidjelo koliko se propisi i zakoni ove države poštuju. Tadašnje Općinsko vijeće odlaganje smeća na Šišetima proglasilo je javnim interesom, iako mi tu odluku napismeno nemamo, ali to je prihvaćeno rješenjem Suda. Tako da mi postojeću deponiju više ne smijemo zatvarati. Koliko će ovaj posljednji incident uzeti maha ne možemo nagađati, ali krajnje je vrijeme da se obave adekvatne istražne radnje, jer neko mora snositi odgovornost za ovo što nam se dešava – kaže Hadžiomerović. 

On dodaje da je problem s odlaganjem smeća u Goraždu prevazišao nadležnosti kantona.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u maju prošle godine je upozorila da deponija Šišeta predstavlja ekološku bombu nadomak grada. Prema tadašnjim mjerenjima koje je izvršio laboratorij Agencije za vodno područje slivova rijeke Save, u vodama Šišetskog potoka pronađene su nedozvoljene količine žive, olova, mangana i bakra.

Komentirajući najave da će za najdalje dva mjeseca sve biti spremno za odlaganje smeća na Trešnjici, kao novoj lokaciji, Hadžiomerović je izrazio sumnju da su kapaciteti komunalnog preduzeća i njegov vozni park u stanju transportirati otpad na tu udaljenost. On smatra da se lokacija za izgradnju adekvatnog odlagališta otpada treba odrediti u konsultacijama sa stručnjacima Fonda za zaštitu okoliša FBiH i nadležnih agencija te da nova deponija treba biti izgrađena na osnovu prethodno urađenog projekta i odluke koja vrsta otpada se na njoj zbrinjava te fizički osigurana i nadzirana.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.