GORAŽDE

Počele prijave za "Šetnju za ozdravljenje"

"Race for the cure" je projekt koji se održava u još 150 gradova širom svijeta

Fena

Fena

1.9.2018

Članice Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja "Biser" danas su u Goraždu počele s registracijom građana za "Šetnju za ozdravljenje", koja se tradicionalno održava u BiH.

Po simboličnoj cijeni od 10 KM Goraždani su mogli dobiti brendirane majice te se na taj način registrirati za učešće na utrci koja ima snažnu poruku u borbi protiv karcinoma kod žena.

Prema riječima predsjednice Skupštine Udruženja "Biser" Mersihe Pecikoze, prevencija i redovna kontrola je najbitnija kod zdravlja žena i borbe protiv karcinoma.

- Ovo je za nas jedan od najbitnijih događaja jer građani direktno pomažu oboljelim, ali doprinose i samoj prevenciji, jer se od prikupljenih sredstava kupuju paketići za novooperirane žene, vrše predavanja u srednjim školama te omogućava mobilnost pokretnog mamografa u sredinama koji ga nemaju. Nasreću, BPK Goražde ima taj aparat – kazala je Pecikoza.

Registracija za "Šetnju za ozdravljenje", koja će se ove godine održati 30. septembra u Sarajevu, osim u Goraždu, danas je održana u još 25 gradova u Bosni i Hercegovini.

"Race for the cure" je projekt koji se održava u još 150 gradova širom svijeta i na kojem učestvuju milioni građana, a čiji je cilj rano otkrivanje karcinoma dojke i prevencija ove bolesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.