GORAŽDE

Za četiri godine mandata pet poslanika SBB-a pomoglo školovanje 40 studenata

Poslanici SBB-a u Skupštini BPK Goražde družili se sa stipendistima

A. BAJRAMOVIĆ

13.9.2018

Poslanici Saveza za bolju budućnost u Skupštini BPK Goražde organizirali su druženje sa stipendistima, a neki od njih prvi put su se sreli s političarima koji im pomažu tokom školovanja. SBB je jedina stranka čiji zvaničnici imaju obavezu da dio svojih plaća izdvoje za stipendiranje mladih.  

 Deficitaran kadar

- Od 2010. godine imamo tu nepisanu obavezu da stipendiramo određen broj studenata i srednjoškolaca. To su djeca višečlanih porodica koje školuju više djece, a poznato nam je koliko je to u ovom vremenu teško. Tokom ovog mandata stipendirali smo desetak studenata godišnje ili ukupno oko 40 mladih. Ovaj vid podrške mladi imaju od svih izabranih poslanika SBB-a, od kantonalnih do Parlamenta BiH – kazao nam je poslanik Nihad Gabela.


Gabela Nepisana obaveza

Sredstva se svakog mjeseca izdvajaju iz plaća poslanika putem trajnog naloga, a koriste ih uglavnom studenti tehničkih i medicinskih fakulteta, koji predstavljaju deficitaran kadar u BPK.

– Ne gledamo koji je fakultet u pitanju, već koje su realne potrebe određenih studenata ili učenika – ističe Gabela.

Inicijativa za smanjenje nezasluženih privilegija poslanika, koji se sastanu jedanput mjesečno. a ove godine su pauzirali čak sedam mjeseci, je bilo, ali se ozbiljan prijedlog nikada nije našao na dnevnom redu Skupštine BPK Goražde.

 Ranjive kategorije

Nakon velikih protesta u BiH i u BPK Goražde je usvojen prijedlog o smanjenju plaća poslanicima za 10 posto, ali ta sredstva odlaze u redovnu potrošnju i ranjive kategorije od toga nemaju nikakve koristi. U državi u kojoj vlasti ne žele zavući ruku u svoj već samo u džep naroda zvaničnici SBB-a i dalje će djelovati na ovakav način.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.