BIH

Dan mobilizacije: Historijska odluka koja je omogućila otpor agresoru

Kolegama iz Goražda pridružili su se i članovi Saveza udruženja veterana policije Tuzlanskog kantona

Delegacije su položile cvijeće ispred spomen-obilježja s imenima 62 poginula policajca

Al.B.

21.9.2018

Udruženje veterana policije regije Goražde 1991.–1995. obilježilo je godišnjicu mobilizacije rezervnog sastava policije pred početak agresije na BiH. 

Delegacije su položile cvijeće ispred spomen-obilježja s imenima 62 poginula policajca pred zgradom Ministarstva unutrašnjih poslova BPK. Kolegama iz Goražda pridružili su se i članovi Saveza udruženja veterana policije Tuzlanskog kantona, Udruženja veterana policije SBK i Udruženja veterana policije „Septembar 91“ iz Sarajeva. 

- Naredbom republičkog ministra Avde Hebiba 18. septembra 1991. godine izvršena je mobilizacija kompletnog rezervnog sastava policije u BiH. Kasnije se pokazalo da je to bila historijska odluka, koja je doprinijela da građani BiH pruže otpor agresorima iz Srbije, Crne Gore, Rusije, Rumunije i drugih zemalja. 

I mi u Goraždu smo formirali šest policijskih stanica, koje su kasnije s građanima Goražda odbranili grad. Pokazalo se da je narod koji brani svoju zemlju jači od tenkova, aviona i velike oružane sile – kazao je predsjednik Skupštine Udruženja veterana policije Goražde 1991.–1995. Mesud Kumro. 

Predsjednik Udruženja Ševko Hodžić naglasio je kako se veterani s pijetetom sjećaju svojih poginulih kolega te da će sjećanja na njihova herojstva vječno trajati.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.