IZBORI 2018. Konferenciji za novinare GO SBB-a Goražde prisustvovao i Damir Arnaut

Arapović: Zbog rasipanja glasova na male, privremene i lažne stranke, pojedinci ucjenjuju cjelokupan sastav Skupštini BPK

Broj blokada i neuspjeh u protekle četiri godine dobrim su dijelom rezultat nestabilne parlamentarne većine

Al.B.
26.09.2018 14:30

Foto: Al. B.

SBB BiH je bosanskohercegovačka narodna stranka, otvorena za sve građane i snažno opredijeljena za novu, bolju BiH, istaknuto je na konferenciji za novinare Gradskog odbora Goražde, kojoj su prisustvovali i potpredsjednik stranke Damir Arnaut i šef Izbornog štaba SBB-a Adis Arapović. 

Izabrani zvaničnici SBB-a na svim nivoima dokazuju opredijeljenost za očuvanje državotvornosti BiH, poštivanje svih zakona, međunarodnih standarda i prava građana, a u tom smislu istaknut je primjer Damira Arnauta, kandidata za Parlamentarnu skupštinu BiH, koji je kao aktuelni poslanik u Predstavničkom domu PFBiH, sam ili s poslanicima iz drugih stranaka, bio predlagač devet zakona. 

- Dosta njih je usvojeno, poput ukidanja „bijelog hljeba“, naknada za komisije, davanje prednosti vozilima hitne službe i vatrogasaca nad vozilima političara, ali to je programska orijentacija SBB-a. To su upravo stvari koje su mene privukle Savezu i meni je velika čast što se sve više ljudi, koji su ostvareni na različitim poljima, pridružuje SBB-u. Oni prepoznaju da tako mogu napraviti velike promjene u životu građana BiH – kazao je Arnaut.  

Kao pravnik, Arnaut je uspješno odbranio heroje odbrane BiH Ejupa Ganića i Jovana Divjaka, podsjetili su iz GO SBB-a, a kao zastupnik hirurga iz Srebrenice Ilijaza Pilava pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu izborio se za presudu kojom je BiH naređeno da se Bošnjacima iz RS omogući kandidiranje za Predsjedništvo i Dom naroda Parlamenta BiH. 

Arnaut je izrazio nadu da će ova presuda biti implementirana u narednom mandatu. Poslanicima iz BPK on je prenio čestitke predstavnika američke administracije i EU zbog njihovog doprinosa da tokom nedavnog glasanja o Zakonu o policijskim službenicima BPK utjecaj politike na rad policije bude onemogućen. 

- Zahvaljujući Klubu poslanika SBB-a, u Skupštini BPK nastavljena je i ojačana strateška saradnja ove stranke sa SAD i EU. Zahvaljujući odlučnosti Kluba SBB-a, ovdje je napravljen revolucionaran pomak, razvaljena je političko–interesna struktura SDA kad je u pitanju politička kontrola nad policijom. Samo zahvaljujući rezolutnom stavu SBB-a, na čemu zahvaljujem našim poslanicima, sada imamo zakon koji u potpunosti poštuje odvajanje politike od operativnog rada policije – istakao je Arnaut.

Adis Arapović je upozorio na opasnost rasipanja glasova u BPK, specifičnom po velikom broju političkih subjekata i činjenici da se 355 kandidata bori za 25 pozicija u Skupštini.

 - Broj blokada i neuspjeh u protekle četiri godine dobrim su dijelom rezultat nestabilne parlamentarne većine. Sastav Vlade se mijenjao personalno zahvaljujući, prije svega, tzv. preletačima, ljudima koji su započeli mandat u jednoj stranci i koaliciji, pa dva–tri puta tokom četiri godine promijenili mišljenje. To je veliko iskustvo za nas kao opozicionu stranku, ali i za građane koji glasove ne trebaju bacati na male, privremene i lažne političke stranke. Kad kažem male, mislim na puno stranaka koje će jedva prijeći izborni prag. Vi znate koliko je stranaka prošlo 2014. godine. Dobile su mandat, dva ili tri, a onda pojedinac ucjenjuje cjelokupan sastav Skupštine i od jedne osobe zavisi formiranje Vlade – pojasnio je Arapović.

Da bi osigurao vladavinu prava, red i progres u BiH, SBB-u je potrebna pobjeda, pa je glasačima upućen poziv da podrže Fahrudina Radončića za člana Predsjedništva BiH, Admira Čavku za potpredsjednika RS i liste kandidata za sve nivoe. 

- Kome god je dobro u Goraždu, neka nastavi glasati za one za koje su glasali ranije. Ko god misli da se danas u Goraždu dobro živi, da je ovaj grad dovoljno integriran u pravni, politički, ekonomski, socijalni, zdravstveni i svaki drugi sistem u FBiH, neka nastavi glasati kako je glasao. Uvjeren sam da 90 posto ljudi u Goraždu ne misli da je dobro – poručio je Arapović.

NA VRH