TRADICIJA Manifestacija „Zdrava hrana iz Ustikoline“

Poljoprivrednici predstavili rezultate napornog rada

Autor: Al.B.
28.09.2018 15:37
A
A
A

Tradicionalna manifestacija „Zdrava hrana iz Ustikoline“ okupila je manji broj poljoprivrednih proizvođača, uglavnom osoba koje žive od poljoprivrede. Hasan Džomba u plodnom Cvilinskom polju i ove sezone proizveo je tikve, među kojima je i rekorderka teška oko 80 kilograma.

Dosadilo mu je, kaže, pričati o problemima koji prate poljoprivrednika, jer na svoje imanje vratio se odmah nakon rata, kada je sve bilo spaljeno, ni mosta na Drini nije bilo, ali je sve morao stvoriti vlastitim radom. Podrška države je izostala, pa je i motokultivator, na čijoj je prikolici dovezao svoje tikve, morao otplatiti teškim radom.

Da bi se živjelo od poljoprivrede, kaže Sadeta Kunovac, mora se naporno raditi.

– Poljoprivredom se bavim već osam godina i ko hoće raditi, može od toga živjeti. Vjerujte da radim po čitav dan. Valja sve pobrati, oprati, preraditi kako treba, pa ni do 11 navečer ne mogu da završim. Pogotovo pekmez kad radim, morate jabuke da stresete, operete, sameljete, iscijedite, pa tek sutradan kuhate sok da dobijete pekmez – kaže Kunovac.

Rasema Iković u selu Pilipovići obrađuje tridesetak dunuma zemlje. Sati vremena i truda potrebni su za tradicionalni proizvod slatko od guljenih šljiva ili ajvar.

– Prvo se šilje operu, pa se gule, stavljaju u kreč, zatim se vade košpice i tek onda se kuha i u tegle stavljaju. To je veliki proces i samo ih prave domaćice rade – priča nam Rasema.

Profesor Nezir Tanović jedan je od stalnih posjetilaca malog sajma u Ustikolini gdje, kaže, nađe proizvode koji bi mogli konkurirati za najveće nagrade iz oblasti organske proizvodnje. Tanović očekuje implementaciju strategije razvoja poljoprivrede BPK, certificiranje i povećanje proizvodnje.

– Nadam se da ćemo dogodine govoriti o više kilograma, tona i vagona. Goražde i Ustikolina imaju djevičanski čista zemljišta, neopterećena nikakvim hemijskim sredstvima, tako da je ovo ambijent gdje se može proizvoditi organska hrana – ističe Tanović.