IZBORI 2018.

Goražde: Prijavljen pokušaj prevare na biračkom mjestu u Vranićima

Na području Goražda 21.046 građana s pravom glasa na ukupno 35 biračkih mjesta

Arhiv

A. Bajramović

7.10.2018

Izuzev kašnjenja na tri glasačka mjesta u trajanju od 15 odnosno 20 minuta, izbori na području Goražda počeli su na vrijeme. Prema riječima predsjednika Gradske izborne komisije Džemaila Popovića, uzrok kašnjenja je obimnost izbornog materijala i nemogućnost da se glasački listići prebroje na vrijeme.

Na biračkom mjestu u Vranićima jedan od građana prijavljen je za pokušaj prevare. Obaviješteni su Gradska izborna komisija i policija, koja, prema riječima šefa kabineta Ureda komesara policije Emka Rizvanovića, provodi istražne radnje. 

Nezvanično, nakon što je pristupio glasanju glasač je izašao iz prostora za glasanje i članove biračkog odbora upozorio da nije dobio listić s imenima kandidata za Skupštinu BPK Goražde. Nakon što je dobio listić, jedan od članova biračkog odbora je upozorio da se radi o pokušaju prevare, nakon čega je uključena i policija, a ovo biračko mjesto posjetit će i članovi GIK-a. Više detalja očekuje se tokom dana.

Inače, na području Goražda 21.046 građana s pravom glasa će glasati na ukupno 35 biračkih mjesta od kojih 32 redovna, jedno za glasanje u odsustvu, a rade i dva mobilna tima. Izbore u Goraždu prati oko 700 posmatrača, od kojih je najveći broje delegiran iz političkih partija, a na terenu je 27 međunarodnih i posmatrača nevladinih organizacija

U općini Foča u FBiH pravo glasa ima oko 1.500 građana. Otvoreno je pet glasačkih mjesta, od kojih tri redovna, jedno za glasanje u odsustvu, a na terenu je i mobilni tim. 620 birača u općini Pale u FBiH glasa na jednom biračkom mjestu, a 20 osoba prijavljeno je za glasanje uz pomoć mobilnog tima.

Različite komentare izazvala je i informacija da je glasački materijal u Goraždu članovima biračkih odbora distribuiran ranije. Prema pojašnjenjima iz GIK-a, radi se o obavezi da materijal bude isporučen 12 sati prije otvaranja biračkih mjesta, a nakon preuzimanja za njega su odgovorni članovi biračkih odbora. 

Paketi materijala noć su proveli na biračkim mjestima ili kod kuća članova odbora, što je otvorilo prostor špekulacijama. Međutim, materijal je trebao biti otpakiran jutros na biračkim mjestima, pred posmatračima, gdje su listići trebali biti prebrojani. Izborni materijal u općini Pale u FBiH na glasačkom mjestu je osiguravala policija, dok je u općini Foča u FBiH na glasačka mjesta dostavljen jutros.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.