PRIZNANJA

Legendarni komandant Zaim Imamović konačno dobiva spomen-obilježje u Goraždu

Brojni saborci prisustvovali su ceremoniji, osjećajući gorčinu zbog činjenice da su Goraždu trebale 23 godine da se na ovaj način pokuša odužiti svom najvećem komandantu

Avaz

Piše: Al.B

10.10.2018

Više od šest godina od podnošenja inicijative i odobravanja lokacije za izgradnju, u Goraždu je položen kamen temeljac za izgradnju spomen-obilježja komandantu Zaimu Imamoviću, jednom od najvećih heroja odbrambeno–oslobodilačkog rata u BiH.

U okviru obilježavanja 23. godišnjice pogibije komandanta 1. drinske udarne brigade i 14. divizije ARBiH, kamen temeljac u ulici koja nosi ime Zaima Imamovića položili su njegov sin Ernest i saborac Nihad Klinac.

- Osjećam se ponosnim jer spomenik ima trajnu vrijednost i svjedočit će o odbrani Goražda, jedinog grada na Drini u FBiH. Zaslugama komandanta Zaima, njegovih saboraca i brigada, mi smo ostali slobodni – kazao je Ernest Imamović.

Brojni saborci prisustvovali su ceremoniji, osjećajući gorčinu zbog činjenice da su Goraždu trebale 23 godine da se na ovaj način pokuša odužiti svom najvećem komandantu. Inicijativa je prihvaćena, a lokacija odobrena prije šest godina, od kojih je veći dio projekt proveo u ladici.

- Imamo obećanja Vlade BPK, koja je svake godine planirala sredstva za gradnju, ali se ona u rebalansu budžeta uvijek skinu, pa se nadamo da se ove godine to neće desiti. Pomoć su obećali i privrednici i udruženja, ne samo iz ovog kantona – kazao je Selim Imamović, predsjednik Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića.

Početkom agresije na BiH Zaim Imamović napustio je bivšu JNA i u rodnom kraju organizira odbranu jedinog slobodnog grada u Podrinju. U maju 1992. postrojava 1. drinsku udarnu brigadu, s kojom će nekoliko mjeseci kasnije, u sadejstvu s drugim brigadama, osloboditi Goražde.

U aprilu 1993. imenovan je za komandanta 14. divizije ARBiH. Poginuo je 9. oktobra 1995. na Rogojskoj gredi, u posljednjim danima rata, ne dočekavši ispunjenje svoga sna o povezivanju Sarajeva i Goražda. Posthumno je odlikovan „Zlatnim ljiljanom“ i unaprijeđen u čin brigadira.

- Zaim Imamović je najveće ime u odbrani BiH, jedini komandant divizije koji je poginuo u direktnoj borbi i čovjek koji je znao šta Drina i Podrinje znače za državu BiH. Nažalost, mi tu brigu za ovaj prostor nismo osjetili. Ta briga se ne osjeća ni u ovom poratnom periodu. A sve što se u ratu dogodilo, dogodilo se prvo u Goraždu. Ako je od toliko šehida neko zaista zaslužio spomenik, sigurno je to Zaim. Na žalost i na bruku svih nas, trebalo je to uraditi puno prije – istakao je Ferid Buljubašić, ratni komandant Istočnobosanske operativne grupe (IBOG) ARBiH.

Izgradnja obilježja će koštati između 150 i 200 hiljada maraka, a osim centralne fontane, kompleks će se sastojati i od osam stubova s kojih će natpisi: hrabrost, vjera, snaga, ponos, požrtvovanost, istina, odanost, ljubav i domovina, trajno svjedočiti o ljudskim i oficirskim vrijednostima komandanta Zaima Imamovića.

Kakav na frontu, takav i u nogometu

U svemu što je radio, rahmetli Zaim Imamović bio je nepokolebljiv, pa je u borbama na Treskavici učestvovao i nakon što se nije dovoljno oporavio poslije šestog ranjavanja. Takav je bio i u nogometu, jer tako je i živio, svjedoči njegov saborac, brigadir Nihad Klinac. 

– Volio je fudbal. Često je znao da od nas desetorice u ekipi možda i ne bi trebao početi utakmicu, ali stalno bi govorio ''dajte da ja počnem, pa ćete me poslije zamijeniti''. I onda igra cijelu utakmicu – kaže Klinac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.