DRUŽENJA

Goražde u petak domaćin 8. festivala interkulturalizma

Cilj nam je da se izglade sve negativne posljedice rata

Ilustracija

Fena

23.10.2018

U organizaciji Udruženja “Pomoć djeci Balkana” i uz podršku Ambasade SAD u BiH, u Goraždu će u petak biti održan 8. festival interkulturalizma. Ovaj događaj, čiji je cilj druženje djece iz oba bh. entiteta, i ovog puta okupit će učenike iz 11 osnovnih škola s područja Federacije BiH i Republike Srpske.

Kako je Feni kazao predsjednik Udruženja “Pomoć djeci Balkana” Husein Halilović, pod motom “Svi smo mi isti”, festival će okupiti oko 140 učenika osnovnih škola iz Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, Trnova, Kalinovika, Nevesinja i Foče. Uz upoznavanje i druženje, mladi će prezentirati tradiciju, kulturu i običaje sredina iz kojih dolaze.

- Uz pet osnovnih škola iz BPK odabrali smo još osnovnu školu iz Dejčića, općina Trnovo u Federaciji, iz razloga što su oni nekako izolirani i imaju slabu saradnju s učenicima iz RS. Ovako, oni će zajedno doći, družiti se i učestvovati s djecom iz Kalinovika, Nevesinja te dvije škole iz Foče, koje su i ranije učestvovale u ovim našim projektima - ističe Halilović.

Napominje da se organizacija ovakvih vidova druženja mladih iz oba bh. entiteta pokazala kao dobra ideja. Podsjeća da su tokom proteklih godina u ovim aktivnostima učestvovale na stotine učenika iz različitih dijelova BiH te da je ova godina u tom smislu posebno uspješna. Festival je u aprilu održan u Goraždu, potom u Rudom, a nakon ovog u petak, sljedeći je u novembru u Foči.

Predsjednik Udruženja “Pomoć djeci Balkana” poziva sve, a posebno mlade koji imaju afiniteta za pisanje projekata, da se pridruže ovoj ideji jer su, kako ističe, efekti višestruki i dugoročni.

- Cilj nam je da se izglade sve negativne posljedice rata, da se stvore povjerenje i prijateljstva. Želja nam je da se prevaziđe retorika mržnje i sve te međuentitetske i međuetničke barijere koje su nastale poslije rata. Drago mi je da smo mi ipak u tome uspjeli - zaključio je Halilović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.