GORAŽDE

Na druženjima uz tradicionalnu pjesmu, igru, narodne nošnje i specijalitete nastaju prijateljstva koja traju dugo

Piše: Al.B

26.10.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Uz podršku Ambasade SAD u BiH i španske organizacije „Cooperacion Balkanes“, Udruženje „Pomoć djeci Balkana“ u Goraždu je organiziralo 8. festival interkulturalizma.

U Domu mladih Centra za kulturu učenici deset škola predstavili su narodne nošnje, običaje, gastronomsku ponudu, kola i pjesme iz gradova iz kojih dolaze. Osim učenika iz Foče i Goražda, koji su se i ranije družili na sličnim manifestacijama, po prvi put na festivalu su učestvovali i đaci iz Trnova, Nevesinja i Kalinovika.

- Bio sam na raznim takmičenjima, ali ovo je jedno od najljepših druženja na kojima sam učestvovao – kaže Đorđe Gušić iz Nevesinja.

Edin Kanlić iz Goražda redovni je učesnik susreta djece iz oba bh entiteta i ističe da na njima nastaju prijateljstva koja traju. 

– Ja sam i dalje u kontaktu sa dosta raje iz Foče, Ustikoline, Rudog i drugih gradova – dodaje Kanlić.

Djeca u Nevesinju nemaju često priliku da se sretnu sa vršnjacima drugih nacionalnosti, kaže Mara Šaran, direktorica Oš „Risto Proroković“ iz ovog grada.

– Doduše, u Nevesinju je dosta ljudi koji su došli iz doline Neretve, pa često posjećuju mjesta iz kojih potiču, a imamo i saradnju sa nekoliko nevladinih organizacija iz drugih sredina, pa nam to dobro dođe, Ali u samom Nevesinju baš i ne – ističe Šaran.

- Mislim da su ovakve priče jako lijepe i da treba da podstaknu i ostale da organizuju slična druženja i da učestvuju na njima. Vidite da sve ove učenike, iako dolaze iz FBiH i RS, spajaju slične nošnje, ista jela, slični običaji i to je nešto što treba da njegujemo – kaže Verica Elez, direktorica Oš „Ljutica Bogdan“ iz Kalinovika.

Udruženje „Pomoć djeci Balkana“ već godinama organizira ovakve susrete djece, s ciljem prevazilaženja mržnje i podjela i stvaranja ljepše budućnosti za BiH.

– Organizovali smo kampove, išli na pošumljavanje, čistili Drinu i okoliš, ali sve s ciljem sticanja povjerenja, prijateljstva. Nužno je shvatiti da nam je potreban suživot. Među ovom djecom se za toliko godina nikada nije čula nijedna ružna riječ. Pogledajte koliko to narod želi pa su došli i iz Trnova, Dejčića, Nevesinja, Kalinovika – kaže predsjednik udruženja, Husein Halilović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.