KANTONI

Na inicijativu SDP-a i DF-a poslanici traže vanrednu sjednicu Skupštine BPK

U slučaju da CIK prekrši Ustav FBiH, blokirat će konstituiranje Doma naroda FBiH

Potpisi za vanrednu sjednicu. Al. B.

Al. B.

1.11.2018

Zbog stava većine članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH, da bi se prilikom raspodjele mandata u Domu naroda FBiH trebao primijeniti popis stanovništva iz 2013. godine, dio poslanika zatražio je sazivanje vanredne sjednice Skupštine BPK Goražde. Na sjednici bi se trebali zauzeti stavovi u vezi sa sve izvjesnijim namjerama CIK-a da prekrši Ustav FBiH, po kojem se raspodjela mandata treba vršiti na osnovu rezultata popisa iz 1991. godine sve do okončanja provedbe Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, odnosno povratka svih izbjeglih i raseljenih osoba. Kao jedan od mogućih odgovora na ovakvu odluku CIK-a inicijatori hitne sjednice najavljuju blokadu formiranja Doma naroda. Očekuju da na sjednicu budu pozvani i da prisustvuju i članovi CIK-a BiH. 

- U svim kantonima se mora izvršiti izbor delegata iz sva tri konstitutivna naroda. Tek kad se to završi, onda se može konstituirati Dom naroda, mogu se birati predsjednik i zamjenici predsjednika FBiH, a potom Vlada FBiH. Ako u Kantonima nisu završeni ovi poslovi, onda se ne može ni konstituirati Dom naroda Parlamenta FBiH, niti izabrati Vlada FBiH. Predložit ćemo da se i taj mehanizam iskoristi, sve dok CIK ne donese oduku u skladu s Ustavom FBiH – kaže Suad Došlo iz SDP-a. 

On pojašnjava da CIK nije ustavotvorni organ niti zakonodavac, već samo komisija koja provodi zakon, te da se na ovaj način stavlja iznad Ustava FBiH i BiH.

- Presude Ustavnog suda implementira Parlament, a ne CIK. Ovo je pokušaj da direktno, bez Parlamenta, implementiraju presudu Ustavnog suda, za šta nisu nadležni. To bi predstavljalo legalizaciju etničkog čišćenja i agresije na ovu državu. Moj savjet CIK-u je da dobro povede računa o odlukama koje će donijeti – ističe Došlo.

Edita Velić iz DF-a novinarima je prenijela stav ove stranke. 

– Primjena popisa iz 2013. godine će imati nesagledive posljedice po FBiH. Time će biti data mogućnost da stotinjak hiljada birača HDZ-a zauvijek upravlja Klubom Hrvata u Domu naroda. Mi smatramo da je to klasični državni udar – kaže Velić.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća (SDA) očekuje da će prije biti usaglašen zajednički stav svih poslanika u Skupštini, a tek potom zakazana i održana vanredna sjednica.

 – Očekujem od CIK-a poštivanje zakona i propisa i da se neće ići u nešto što Ustav FBiH ne tretira – kaže Obuća. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.