GORAŽDE

Ramović: Postoje šanse za formiranje čvrste koalicije za naredne četiri godine

Razgovore je inicirao aktuelni gradonačelnik Goražda, a u njima učestvuju i predstavnici Stranke za BiH, SBB-a, SDP-a, DF-a, Goraždanske priče, Nezavisnog bloka, Naše stranke i A-SDA

Sa sjednice

Al. B.

2.11.2018

Devet političkih subjekata koji će imati svoje poslanike u Skupštini BPK Goražde razgovara o mogućnosti formiranja nove parlamentarne većine iz koje bi bile isključene SDA i Liberalna stranka, kao njen dugogodišnji saveznik. 

Razgovore je inicirao Muhamed Ramović, potpredsjednik NBL-a i aktuelni gradonačelnik Goražda, a u njima učestvuju i predstavnici Stranke za BiH, SBB-a, SDP-a, DF-a, Goraždanske priče, Nezavisnog bloka, Naše stranke i A-SDA. Učesnici pregovora imat će 16 od ukupno 25 poslanika u Skupštini BPK.  

- Već danas (jučer, op. a.) će se održati novi sastanci oko usvajanja programa, jer svih devet stranaka je pripremilo svoje programe koje trebamo usaglasiti. Odredili smo da koordinator svih devet političkih subjekata bude Suad Došlo iz SDP-a i oni će svakodnevno zasjedati. Sljedeće sedmice ćemo imati zajednički sastanak svih aktera i vidjeti jesmo li spremni za potpisivanje koalicije – kazao nam je Ramović.


Muhamed Ramović

On ističe da je vremena vrlo malo, da je deficit BPK Goražde veći od deset miliona KM i da je potrebno na vrijeme usvojiti budžet od kojeg zavise i zdravstvo, policija, obrazovanje...

- SDA je imala najveći uspjeh na izborima i ona je trebala početi razgovore, ali vrijeme istječe i NBL je odlučila da pozove sve aktere i svi su prihvatili. Tokom oba sastanka koja smo imali vidimo da ima ozbiljnosti i šanse za čvrstu koaliciju u naredne četiri godine. Ako to ne možemo postići, onda ne trebamo ni ići u to, jer ne želimo samo lične interese, obaranje Vlade, preletače i izdajnike – ističe Ramović.

Došlo kaže da do početka naredne sedmice svi učesnici trebaju obaviti i konsultacije s organima stranaka i donijeti konačnu odluku. 


Suad Došlo

- Trenutno svako sa svakim kafu pije, ali, ako se stvore pretpostavke, moguće je formirati parlamentarnu većinu bez SDA i Liberalne stranke. To je u skladu s Ustavom i zakonom i tu nema ništa sporno. Poznata je kvota konstitutivnih naroda u Vladi Kantona i oni koji uspiju napraviti većinu, imenovat će najmanje dva ministra iz reda srpskog naroda. Tu nije precizirano da oni moraju biti iz neke stranke – pojašnjava Došlo.

U Skupštinu su prošla dva poslanika srpske i jedan hrvatske nacionalnosti. Blokade bi mogao praviti Klub srpskog naroda, koji će činiti dva poslanika Liberalne stranke, ali učesnici razgovora kažu da će biti spremni za tu mogućnost. 

- Cilj je da se pokušaju spasiti i Kanton i Grad Goražde od ovog deficita, kolapsa i neimaštine – ističe Došlo.

Podršku formiranju nove parlamentarne većine dali su i iz SBB-a, koji će se i u nastavku pregovora držati odluka i smjernica Predsjedništva i Glavnog odbora stranke.

Budući saziv Skupštine BPK Goražde će činiti pet poslanika SDA, Liberalna stranka će imati 4, a NBL 3 poslanika. Slijede SBB, SDP, DF, SBiH i Goraždanska priča sa po dva te Nezavisni blok, A-SDA i Naša stranka sa po jednim poslanikom.

Gradonačelnik ili poslanik

Ramović je trenutni gradonačelnik Goražda, a na općim izborima kao kandidat NBL-a prošao je u Skupštinu BPK. Odluku o tome hoće li prihvatiti mandat saopćit će u srijedu.

– Imamo i sjednicu Gradskog odbora stranke, a odluku ću donijeti i na bazi odgovora 1.000 anketiranih građana. U utorak očekujemo da CIK objavi zvanične rezultate izbora i ja ću tada imati 48 sati da se izjasnim, tako da ću odluku saopćiti u srijedu. Prema dosadašnjim rezultatima, od oko 600 ispitanih do danas većina građana želi da ostanem na mjestu gradonačelnika – kaže Ramović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.