GORAŽDE

Zaboravljeni demobilizirani borac u goraždanskom selu Dražmilo

Svaki dan boravka u čerpićari donosi opasnost po živote članova porodice Poturak

Al. B.

Al. B.

6.11.2018

Od prvog do zadnjeg dana rata Vahid Poturak branio je Goražde, a od dana demobilizacije država ga je zaboravila i ostavila da čeka hoće li se krov stare, trošne čerpićare obrušiti na njega i članove njegove porodice. Sa primanjima od samo 120 KM mjesečno, koliko iznosi naknada za tuđu njegu i pomoć njegove skoro nepokretne majke Sevde, Vahid ne može ni sanjati da sam riješi svoj problem, svaka kiša donosi velike probleme, a vjetar i snijeg opasnost po živote članova ove porodice.  

- Vjerujte mi da loše živim i to vidite i po ovoj kući, u kakvom je stanju. Aplicirao sam za mašine, kosačice, kultivatore, junice ... Neki su imali po jednu mašinu, pa su drugu prodali u putu, a ja nikad ništa dobio nisam – priča Poturak.

Osim majke, narušenog zdravlja je i njegova supruga Fatima, jer su i decenije života u maloj i šupljoj kući ostavile traga. U objektu nema vode ni kupatila, pa je mašina za veš postavljena pored česme 40-tak metara dalje i zimi se ne može ni koristiti. 

- Ovdje kad zapadne snijeg jedino helikopterom možete doći. Slabo se i putevi čiste, ne znam šta je razlog, ali tako je. Pješice kroz snijeg vam treba tri sata do Beriča, koji je odavde desetak kilometara. Hrane imaš ako se namiriš u jesen – kaže Poturak.

Zbog desetak ovaca i konja, koji su jedini izvor njegove „zarade“, ne želi ići iz skoro pustog sela. Mnogo toga mu fali, ali krov nad glavom trenutno je najpreči.

 - Poručivali su mi neki iz ministarskih fotelja da nikad ništa dobiti neću. Pred izbore, najvjerovatnije zbog glasova. Kad kiša pada sve što imam šerpi, lonaca i folija moram iznijeti na tavan da ne bi prolazilo dolje, kako bih mogao spavati dolje. Molio bih sve ljude da mi izađu u susret. Najpotrebnija mi je bilo kakva kuća, a ne zahtijevam mnogo. Samo da imam malo kuhinje, kupatilo i jednu sobicu – ističe Vahid Poturak.

O nepravdi do sada nije ni pričao, jer naporno radeći na zemlji nije imao ni vremena. Nije se imao imao kome žaliti, jer Dražmilo nije usput političarima, čak ni tokom predizborne kampanje. Na mogućnost urušavanja doma Poturaka novinare i javnost upozorili su iz Mjesne zajednice Berič.

- Ovo je sigurno najteži slučaj u Goraždu. Gledajući gdje živi njemu je potreban i komad hljeba, ali kuća je prioritet. Vahid radi koliko može, ali sam ne može puno, pa apelujem na sve da pomognu. Od nas zavisi kako će ovaj čovjek preživjeti zimu - kaže Samir Tabaković, predsjednik MZ Berič.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.